Любі друзі Юри Єнакіївського отримали 90 мільйонів від зернової корпорації
25.06.2011   //  

ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація України» за результатами тендерів 1 і 2 червня уклало угоди на постачання шиферу, руберойду, аміачної селітри, палива і будівельних матеріалів на загальну суму 91,77 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Угоди укладено з ТОВ «Українсько-Казахська нафтотранспортна компанія «Транс-Юг», ТОВ «Транс-юг трейдінг» і ТОВ «Транспортна група».

Всі ці фірми було засновано за участю офшорної компанії «Оледо корпорейшн лімітед» та її представників Андрія Остапко, Олександра Козирєва та Дмитра Жерліцина. Компанія «Оледо» була головною фірмою бізнес-угрупування «Вік-системс», яке на початку 2000-х років контролював гендиректор ФК «Шахтар» Жиган Такташев. Після його смерті від хвороби група розпалась на частини, контроль над основними активами групи перейшов до структур народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенко. Нині Олександр Козирєв є співвласником ТОВ «Каласар», яке володіє 51% статутного капіталу ТОВ «Хліб Інвестбуд». Решта 49% капіталу належить «Державній продовольчо-зерновій корпорації України».

Станом на 2011 рік засновниками ТОВ «Транспортна група» є офшорні фірми «Ліма корпорейшн С.А.» і «Сампотекс лімітед». Вони ж є засновниками ТОВ «Новел Корн», яке у 2009 році стало об’єктом карної справи по факту постачання «Укрзалізниці» вугілля по завищеній ціні.