- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Резиденцію Януковича в Карпатах доремонтують глухі за 21 мільйон благодійної допомоги з держбюджету

Конкурсний комітет ДО «Резиденція «Синьогора» Державного управління справами 3 червня прийняв рішення щодо закупівлі послуг з завершення капітального ремонту   інженерних мереж  та ремонтно-відновлювальних робіт  об’єктів резиденції на суму 21,03 млн грн. Джерелом фінансування закупівлі вказано «спеціальний фонд державного бюджету України (благодійна допомога)». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Закупівлю проведено за неконкурентною процедурою «у одного учасника» у підприємства «Гарант» Львівської обласної організації Українського товариства глухих, яке у грудні 2010 року отримало підряд на ремонт інженерних мереж «Синьогори» на 33 млн грн.

Згідно з обґрунтуванням закупівлі, яке є в розпорядженні «Наших грошей», потреба у додаткових роботах виникла «у зв’язку із складними гідрогеологічними умовами місцевості та обставинами, які не могли бути передбачені при складанні акта обстеження об’єктів державної організації «Резиденція «Синьогора» та дефектних актів на виконання робіт до початку їх виконання».

Як повідомляло ДУС «Українській правді» [1], ремонт вартістю 33 млн грн. робили «внаслідок надзвичайних ситуацій, які виникли в 2008-2010 роках». «На території Державної організації “Резиденція “Синьогора” було зруйновано мостові переходи, підпірні стіни, розмито береги річки Серем’ятин та потічків, виведено з ладу електролінії, очисні споруди, каналізаційні насосні станції та інші інженерні мережі, пошкоджено покрівлі будівель і споруд резиденції та через затікання дощових вод – підлоги і стіни приміщень», – повідомляла ДУС.

За даними ЗМІ [2], наприкінці минулого року в «Синьогорі» оновлювали інтер’єр через бажання президента Віктора Януковича провести в резиденції новорічні та різдвяні свята. За неофіційною інформацією газети Ріната Ахметова «Сегодня», гроші на ремонт «карпатського Межигір’я» в селі Гута Івано-Франківської обл. виділяли бізнесмени.

Нагадаємо [3], у квітні 2011 року суд визнав екс-гендиректора «Синьогори» винним у нецільовому використанні коштів. За часів президента Віктора Ющенко у 2008 році керівник резиденції направив 1,1 млн грн. на будівництво сауни на території «Синьогори» замість реконструкції лікувального корпусу, як це було передбачено бюджетним призначенням. Екс-керівника було оштрафовано на 5 тис грн. Пом’якшуючою обставиною для суду стало те, що Віктор Ющенко через рік після будівництва сауни нагородив керівника «Синьогори» почесним званням «Заслужений працівник сфери послуг».

Резиденція «Синьогора» була збудована на початку 2000-х років для президента Леоніда Кучми. За неофіційними даними, будівництво було проведено за рахунок коштів, підконтрольним тодішньому голові «Укрзалізниці» Георгію Кирпі.