- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Безробітні годують клерків Добкіна мільйонами

100-мільйонний контракт на добудову Харківського центру профосвіти змусив пильніше придивитись до цієї структури. Виявилось, що це просто рай. Який  безробітний не хотів би спати на ліжку за 2 тисячі доларів? І який заступник Добкіна не хотів би заробити купу мільйонів?

Відразу оговоримось. Уся нижчевикладена інформація про ціни та бізнес-партнерів Харківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості отримана від надійного джерела. Ще більш надійного, ніж «Вісник державних закупівель», який деякі хитромудрі громадяни почали брати під сумнів [1], коли почало тхнути паленим. Наше джерело – це сайт самого харківського центру, де старанно викладено дані про останні тендери цієї структури [2].

«Наші гроші» звернули увагу на цю структуру після тендеру на добудову учбового корпусу за 100 мільйонів гривень [3], або $12 млн. Це має бути щось несподіване і шикарне. Наприклад, відома тенісистка Анна Курнікова продає свою супервіллу в Майямі дешевше на 2 мільйони безумовних одиниць.

Також звернула на себе увагу фірма, яка отримала цей вдячний будівельний підряд. Якщо хтось захоче від неї відшкодування у випадку невиконання контракту, то отримає рогів і копит на 12 тисяч гривень – саме стільки складає статутний капітал «Агронафтопродукту», який отримав стомільйонний контракт.

Було, щоправда, незрозуміло, у чий кошик збирається тирса від розпилювального процесу. Сам центр профосвіти знаходиться у вертикалі Міністерства соцполітики Сергія Тигипко. А по горизонталі до нього куди ближче обласне керівництво в особі губернатора Михайла Добкіна. Більше вдалось зрозуміти після аналізу інших тендерів, які центр масово провів протягом останніх тижнів.

14 червня Харківський центр профосвіти уклав три угоди з ТОВ «Віал-медіа» на придбання меблів на загальну суму 3,80 млн грн. Ось лише кілька предметів, по яким побіжне вивчення інтернету вказало на можливість придбання по цінам меншим в багато разів.

предмет Розмір, см Ціна за од., грн. Дані з відкритих джерел, грн.
Ліжко 200х180 16400 4200 [4]
Журнальний столик 60х60х60 8200 935 [5]
Дзеркало 60х80 3075 199 [6]

Тут ми виклали весь асортимент придбаних меблів [7]. Тому кожен може зробити свої відкриття щодо можливостей зекономити державні кошти на забезпеченні безробітних райськими умовами.

Отже усі меблі поставить ТОВ «Віал-медіа», зареєстроване на такого собі Віктора Григоровича Манжоса. Можливо, це прізвище щось скаже харківським колегам. Більш цікавим виявилось вивчення недавньої історії фірми, коли до складу її засновників входило ТОВ «Юридичина компанія «Капітал», власником якої є Валерій Янисович Даугуль, відомий як керівник юридичного відділу Харківської облдержадміністрації.

Ще виразнішими виявились сліди в тендерах на закупівлю металообробних верстатів на загальну суму 39,99 млн грн.

У кожному з трьох тендерів переможцем стало ТОВ «Харківські геоінформаційні системи». А тут все просто – головним власником фірми є Василь Васильович Хома, відомий також як заступник з організаційно-правових питань – керівник апарату Харківської облдержадміністрації. Так би мовити завгосп Михайла Добкіна.

При цьому Василь Хома відомий ще й як співвласник ТОВ «Харківський обласний оптовий ринок сільськогосподарської продукції». Нагадаємо, минулого року губернатор Добкін анонсував [8] створення такого базару на окружній дорозі Харкова в рамках загальноукраїнської програми єнакіївських бізнес-партнерів міністра АПК Миколи Присяжнюка [9].

Наостанок залишаються виключно ритуальні питання. Михайло Маркович в темі бізнес-досягнень своїх клерків? Якщо так, то наскільки глибоко? Якщо ні, то як губернатор ставиться до вищенаведених прикладів бізнес-діяльності державних службовців?