- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Скрижалі від «Привату»

Директор фірми Коломойського вирішив пояснити дорогий  бензин для Дніпропетровської прокуратури помилкою клерків Клюєва. Але однаково визнав, що його бензин –  за дорогий,  як за ринковими мірками.

Після оприлюднення в «Наших грошах» [1] скандальної інформації про ціни, з якими «приватівське» ТОВ ВТФ «Авіас» виграє тендери державних структур, представник Ігоря Коломойського вирішив відреагувати. Ось версія [2] директора «Авіасу» Івана Ращупкіна, яка мала б пояснити чому прокуратура Дніпропетровської області отримала бензин А-95 аж по 16,63 грн./л.

«Те, що ми виграли тендер, ще не означає, що ми відпускаємо бензин за цією ціною. В договорі є пункт, за яким ми продаємо за ринковою ціною», – заявив він і додав, що бензин взагалі ще не продавався прокуратурі, і ціна на нього насправді нижча. І ось чому.

«Там на сайті  «Вісника державних закупівель» вкралася помилка, і зазначено меншу кількість літрів, ніж ми продаємо. А середня ціна насправді виходить 11 гривень», – вважає директор «Авіаса». Нагадаємо, середня ціна 11 гривень однаково більша від ринкових цін [3] у травні-червні.

[4]

Таким чином вперше від когось офіційно прозвучало – в «Вісник» вкрадаються помилки. Але вони туди можуть «вкрастись» лише одним шляхом. Замовник торгів, у даному випадку прокуратура, подає всю інформацію про свій тендер до опублікування. Дані про предмет закупівлі публікуються у тому вигляді, у якому надіслав подавач оголошення. Чи можна собі уявити, що клерк, у якого лише одне завдання – слідкувати за «копі-пейстом» – щось забув? Звичайно, він же ж людина. Але тоді як би мало виглядати невдало скопійоване речення: «продукти нафтоперероблення рідкі (бензин А-95 (по скретч-картках по регіону) – 38000 л, А-95 (по скретч-картках по Україні) – 1090 л))»? Будь яке зникнення шматочка тексту в дужках схоже лише на одне – зумисне видалення тексту. Його, звичайно могли видалити і клерки «ВДЗ». Але який сенс? Так само який сенс підставлятись клерку прокуратури при заповненні бланку оголошення для «Вісника»: підставити скандалом своє відомство? І чому Ращупкін не сказав, що це винен конкретний клерк з прокуратури? Невже легше звинуватити клерка з відомства Андрія Клюєва?

Тож навряд чи маємо справу з помилкою, яка «вкралась». Ще більше впевненості додає наступне одне пояснення Ращупкіна відносно ціни палива для лікарні Житомирської райради. Згідно з «Вісником», лікарі купили у «Авіаса» бензин і дизпаливо за середньою ціною 11,80 грн./л.

Тут Ращупкін  уже не посилався на помилку «ВДЗ». Навіть підтвердив, що в угоді прописана дійсно наведена ціна в 11,80 грн./л. Проте він надав накладні, в яких вказано, що бензин А-80 відпускали лікарям по 9,40, А-95 – 9,80, а дизель – 9,75 гривень.

Виникає питання: яким же чином в угоді з’явилась ціна 11,80? Навіщо вона там з’явилась?

Публічний коментар Ращупкіна з якихось причин не містить відповіді на це абсолютно логічне питання. Тож дозволимо собі послатись на попередній досвід з’ясування істини. Бо ж «Авіас» вже не перший, хто виправдовується за ціни на бензин.

Ще в березні міська рада Кам’янця-Подільського відреагувала офіційною заявою на новину від «Наших грошей». Вона тоді законтрактувала паливо по 11,95 гривень за літр. І своєму прес-релізі потім підтвердила саме таку ціну [5]. А двогривневу різницю з ціною палива на АЗС пояснили таким чином. Мовляв, ми купили бензин на цілий рік, ціна буде рости. Тому спершу ми будемо переплачувати, потім платити справжню ціну, а згодом – недоплачувати. Так на 11.95 і вийдемо.

Тож за таких розкладів є два варіанти. Або бензотрейдери вже зараз знають, що ціни на паливо на кінець року дійсно зростуть вище зафіксованих в тендерних угодах середньоарифметичних небес. Або ціни не зростуть (нагадаємо, держава постійно щось вигадує для втримання цін на бензин). І тоді згідно з укладеними за результатами тендерів контрактами доведеться купувати бензин вже не на дві гривні дорожче від ринкових цін, а набагато дорожче, щоб виконати умови угоди. Які тоді накладні продемонструє пан Ращупкін і яке нове пояснення прозвучить?

І наостанок голий факт: саме в ці дні автобаза Державного управління справами на тендері купила бензин по середній ціні 10,02 грн./л. А Міністерство внутрішніх справ купило паливо по ціні від 10,05 до 10,70 грн./л. Отже є державні заклади, які можуть собі дозволити купувати паливо по цінам АЗС і не фантазувати про помилки і прогнози.