- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Нафтогаз» через кризу в Африці відгрузив 80 мільйонів на Шебелинку

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 31 травня уклало угоду зі своєю дочірньою компанією «Укргазвидобування» вартістю 83,20 млн грн. на послуги з переробки вуглеводневої сировини. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В обґрунтуванні закупівлі, проведеною по процедурі «у одного учасника», повідомляється про спрямування цих коштів на збільшення переробки вуглеводневої сировини на Шебелинському ВПГКН завантаженість виробничих потужностей якого у 2010 році склала близько 66 % , у січні 2011року – 61%, у лютому 2011 року – 60 % від проектної потужності у 1 млн. тон переробки сировини в рік.

«В умовах ескалації конфлікту в країнах Північної Африки і Близького Сходу, що призвело до значного здороження на світових ринках сирої нафти та  у разі не виконання Урядових доручень щодо підвищення ефективності роботи вітчизняного нафтопереробного комплексу, є загроза не прогнозованого і стрімкого підвищення вартості нафтопродуктів на вітчизняному паливному ринку», – йдеться в обґрунтуванні.

Нагадаємо, раніше «Нафтогаз» почав створювати інтервенційний запас нафтопродуктів на потужностях Лисичанського НПЗ, який належить російській ТНК-ВР. Однак через присутність в схемі постачання двох фірм-прокладок [1] бензин вийшов дорожчий від ринкових цін і його не вдалось реалізувати.