- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Крейсер «Україна» не потрібен Росії, його стоянка коштує 7 мільйонів на рік

Міністерство оборони України 2 червня уклало угоду з держпідприємством «Суднобудівний завод ім.61 комунара» вартістю 7,20 млн грн. щодо послуг з утримання ракетного крейсера «Україна» до 31 грудня 2011 року. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В обґрунтуванні закупівлі, проведеною за процедурою «у одного учасника» повідомляється, що ракетний крейсер «Україна» проекту 1164, заводський № 2011 закладено на ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» (м. Миколаїв) у вересні 1984 року на замовлення Військово-Морського Флоту СРСР і спущений на воду у серпні 1990 року. З 1992 будівництво крейсера продовжувалося на замовлення Міністерства оборони України. З 2001 року будівництво крейсера було припинено. Забезпечення утримання ракетного крейсера передбачено розпорядженням Кабінету міністрів від 05.09.2005 № 385-р “Питання утримання ракетного крейсера «Україна».

Нагадаємо, у травні 2010 року президенти України і РФ Віктор Янукович і Дмитро Медведєв домовилися про добудову ракетного крейсера «Україна». 17 травня 2011 року Віктор Янукович повідомив, що Україна та Російська Федерація й далі ведуть переговори щодо крейсера «Україна».

«Робота не припинялася, вона продовжується. Наші головні переговори з Російською Федерацією тривають. Є різні пропозиції, підходи», – сказав президент. «Поки що ми не можемо сказати про остаточний результат. Але будемо мати надію, втрачати її ніколи не можна», – зазначив Янукович.

Верховна Рада 6 липня 2010 року скасувала постанову про присвоєння ракетному крейсеру назви «Україна». Як наголошувалося в пояснювальній записці до постанови, з урахуванням того, що добудова і прийняття ракетного крейсера до складу ВМС України не передбачені, недоцільно, щоб крейсер носив назву «Україна».