- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

АмінЪ

Сьогодні «КоммерсантЪ -Украина» приніс благу вість: Янукович нібито збирається ветувати законопроект про зміни до тендерного законодавства. Якщо джерела видання не підкачали і прогноз на вето дійсно справдиться, залишиться одне питання: кому ж насправді «алілуйя»?

За даними Ъ [1], президент Віктор Янукович має намір вже цього тижня ветувати славнозвісний закон 7532 [2], який 17 травня було проголосовано зусиллями пропрезидентської ж коаліції [3].

Версія джерел видання наступна: представники Світового банку і Єврокомісії на неофіційному рівні довели до відома президентської адміністрації своє нове бачення тендерних новел. Воно на 180 градусів відрізняється від позиції, яку вони займали взимку (повний «одобрямс» 7532) і на 90 градусів від весняної («наша хата з краю»).

– Ми спробуємо зупинити набрання чинності законом. Ми готуємо лита на ім’я президента з проханням про вето. Крім того, досягнута домовленість про те, що наші вимоги підтримає ЄБРР, – каже джерело.

– Боюсь, ми будемо змушені констатувати несумісність нового закону [з вимогами Євросоюзу] і повідомити українській владі про неприпустимість його прийняття, – повідомив голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануїл Пінту Тейшейра.

В українському представництві Світового банку також пообіцяли, що їх нова офіційна позиція по 7532 буде відрізнятись від попередньої, яка мала в собі виключно позитивні оцінки законопроекту.

– На неофіційному рівні ми вже отримали сигнал про те, що у них є заперечення по цьому закону, і ми чекаємо від них офіційної заяви чи листа. Рішення про підписання закону не буде прийняте, поки не отримаємо висновки ЄС та СБ, – обіцяє джерело в економічному блоці Адміністрації президента, яке, нагадаємо, очолює Ірина Акімова.

– Закон вийшов неякісним і буде ветований навіть без звернень з боку Євросоюзу. Скоріше за все ми направимо свої пропозиції в Раду до кінця цього тижня, – повідомило високопоставлене джерело в Адміністрації президента.

– У тому числі ми вважаємо за необхідне відмінити ті норми, які раніше випали з уваги ЄС та СБ і на які ми погодились при підготовці 7532 [4] – наприклад, вивід держпідприємств з загальної процедури, – каже джерело, причетне до підготовки спільного звернення Євросоюзу та Світового банку.

– Новий закон дає великі можливості для проведення закупівель у одного учасника. За буквою закону, в період економічної кризи, тобто сьогодні, можна закуповувати у одного учасника будь-який товар чи послугу, – вважає один з ініціаторів громадського партнерства «За доброчесні закупівлі» [5] президент об’єднання ТОРО Олексій Хмара. Також він вважає, що розмита процедура страхування предмета закупівлі може бути використана для створення корупційної схеми на загальнодержавному рівні.

Звичайно, що в парламентській опозиції вустами бютівця Ігоря Єресько підтримали ініціативу щодо вето. І ще більш звично прозвучав коментар екс-бютівця, а нині «регіонала» Антона Яценко: «Не думаю, що слід ветувати цей закон». Подиву нема з огляду на ту саму схему страхування, яка молитвами прекрасного знавця тендерних схем Антона Володимировича з’явилась в тексті 7532 перед його остаточним прийняттям і після переходу Яценко у фракцію Партії регіонів.

Вищевикладене цілком вписується в схему, особливо, якщо згадати, що саме цими днями офіційному Києву повідомили: «Серед усіх держав Європи, які борються з корупцією, Україна в числі останніх… Навіть в Узбекистані, Таджикистані і Арменії ситуація виглядає краще», – заявив директор комісії попередження корупції Республіки Словеня Горан Клименчич, представляючи доклад Організації економічного співробітництва і розвитку про антикорупційні «досягнення» України. І пообіцяв, що з таким рівнем корупції Україна обов’язково погіршить свою інвестиційну привабливість.

Якщо дуже хочеться, то версію про вотування Януковичем корупційного закону під впливом міжнародної спільноти можна прийняти на віру. При цьому треба прийняти віру, що:

– Януковичу не по барабану, що про нього кажуть на Заході;

– Януковичу не до лампочки якісь там рейтингові показники інвестиційної привабливості;

– Янукович насправді в курсі справи того, що ж проводили через парламент його ж васали.

У будь-якому разі хочемо від імені «Наших грошей» відзначити: існуючий тендерний закон було прийнято минулого літа під тиском саме міжнародних структур і МВФ у тому числі. Цей закон вперше в історії України зробив прозорою закупівлю у одного учасника і дозволив громадськості бути в курсі того, хто як і скільки пиляє на державних тендерах [6]. 7532 було націлено саме на знищення прозорості і зменшенні контролю над неконкурентними закупками. Тому, якщо 7532 буде ветовано, «Наші гроші» надішлють пляшку коньяку справжньому ініціатору цієї історії. Можливо, це хтось з відомства Андрія Клюєва, яке виглядає справжнім бенефіціаром вето, оскільки у Мінекономіки залишається контроль над держзакупівлями взагалі та закупівлями у одного учасника зокрема?