Фірташ за державні 100 мільйонів покращує ЗТМК напередодні приватизації
25.05.2011   //  

Міністерство економіки 12 травня погодило держпідприємству «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК) закупівлю «у одного учасника» послуг з розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) та Робочих проектів реконструкції виробництв титанового шлаку, губчатого титану, магнію-відновника та титанових злитків. Роботи вартістю 99,83 млн грн. виконає Державний науково-дослідний та проектний Інститут титану. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Згідно з обґрунтуванням закупівлі, «Інститут титану» є єдиним в Україні спеціалізованим інститутом, до компетенції якого належать науково-технічні і проектні розробки в галузі кольорової металургії. В свою чергу «реконструкція виробництва титанового шлаку, губчатого титану, магнію-відновника та титанових злитків дозволить збільшити об’єм виробництва та зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище».

Нещодавно керівник ЗТМК Володимир Сивак, який раніше працював в приватних структурах Дмитра Фірташа, повідомив про плани нарощування виробництва губчастого титану та титанового шлаку. За словами Сивака, для цього плану потрібні великі обсяги інвестицій, тому «держава має знайти надійного приватного партнера, який дозволить колективу комбінату з оптимізмом дивитись в майбутнє, допоможе реалізувати задумки».

ЗТМК в січні 2011 року змінив свій статус з казенного на державне підприємство. На думку експертів, ця зміна дозволяє в перспективі провести приватизацію підприємства.

Минулого року ЗТМК очолив Володимир Сивак, який раніше працював в приватних структурах Дмитра Фірташа. Сам Фірташ нещодавно повідомив, що його цікавить придбання всіх великих хімічних підприємств України. При цьому він не виключив можливості подальшого перепродажу своїх хімічних активів.

Нагадаємо, цього року приватні структури Фірташа стали головними постачальниками наддорогої сировини для ЗТМК та «Сумихімпрому».