Україна має експортувати півмільйона тон військового товару через визначену фірму
17.05.2011   //  

ДП «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма “Прогрес”» 28 квітня подало до міністерства економіки обґрунтування закупівлі «у одного учасника» послуг з перевезення за кордон морським шляхом партії товару вагою 586,1 тис тон. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Постачальником транспортних послуг обрано ТОВ «Трансолігстик», засноване Олександром Ольшанським і Євгеном Воробйовим.

«Співпраця із зазначеним Товариством є необхідною для виконання міжнародного контракту, відповідно до умов якого Уряд України гарантує виконання  у повному обсязі та у чітко визначений термін своїх зобов’язань. Неукладання з ТОВ “Транслогістік” відповідного  договору у щонайближчій термін може призвести до негативних соціальних, економічних процесів та небажаних наслідків, а також до створення загрози підриву репутації України на міжнародній арені щодо зовнішньоторговельної діяльності, зокрема зриву поставки товару до однієї із Євроазійських країн у 2011 році, який Україна має поставити у чітко визначений термін, згідно міжнародних договірних відносин, які склалися між нашими країни, та як наслідок призведуть до розриву відповідних договорів в цілому та дипломатичного конфлікту», – йдеться в обґрунтуванні.

В документі не повідомляється про країну, з якою укладено контракт на експорт товару «спеціального призначення». Вказано, що відповідний контракт укладено в 2009 році. А у березні Міністерство оборони відповідної  євроазійської країни підписало попередній інспекційний акт прийняття-передачі  товару. У квітні іноземне міністерство підтвердило листом фінальний обсяг поставок, маршрут та спосіб перевезення. Транспортні послуги мають бути надані до 20 червня 2011 року.

Нагадаємо, у 2009 році Україна уклала угоду з Іраком щодо поставок понад 420 бронетранспортерів. Однак у 2010 році через зміну керівництва «Укрспецекспорту» виникла загроза зриву контракту. За повідомленнями ЗМІ, причиною стало небажання нового керівника Дмитра Саламатіна (Партія регіонів) виконувати фінансові зобов’язання перед посередницькими структурами, які були визначенні за часів попередника Саламатіна Сергія Бондарчука. Перша партія бронетранспортерів до Іраку була відгружена з Харківського заводу транспортного машинобудування у квітні цього року.

ДП «Прогрес» є однією з найкрупніших вітчизняних держкомпаній на ринку торгівлі зброєю.