- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Клерки Попова купили цукор київським школярам по 11 грн./кг. Відкат склав 25%?

Комунальне підприємство «Школяр» м.Києва за результатами тендеру 2 травня уклало угоду з ПП «Торгпродсервіс» на придбання 33 тон бурякового цукру-піску на суму 362,34 тис грн. Вартість придбаного цукру склала 10,98 грн/кг. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Зафіксована на тендері ціна на чверть вища від середньої ціни цукру в Україні. За даними експерту Українського клубу аграрного бизнеса Тараса Высоцького, у квітні оптові ціни на цукор піднялись з 8,00 тис грн./т до 8,75 тис грн./т.

За словами заступника голови Антимонопольного комітету України Олени Чернелевської [1] у березні ціни на цукор у роздрібній мережі коливались від 8,82 грн/кг до 9,14грн/кг, середня ціна на цей продукт становить 9,07 грн/кг. Чернелевська відзначила, що причиною підвищення цін на цукор, яке відбулося у період завершення цукроваріння, стало «розхитування» ринку окремими недобросовісними учасниками внаслідок cтворення штучного дефіциту у період новорічних свят.

Коментуючи можливі зміни ситуації на ринку ближче до літнього сезону, Олена Чернелевська підкреслила: «АМКУ тримає руку на пульсі. Ми будемо здійснювати постійний контроль та вживатимемо відповідних заходів, щоб нечесні підприємці не створили будь-які дисбаланси на цьому ринку. Адже підстав для підвищення цін на цукор та створення штучного дефіциту на сьогодні немає».

Разом з тим, тимчасова комісія Київради щодо якості харчування учнів встановила, що ціноутворення на продукти харчування викликає питання щодо прозорості тендерів. Наприклад, у Голосіївському районі за кілограм масла встановлено ціну постачальника – 39 грн, а у Святошинському – 58 грн.

«Цілком неприйнятною та незрозумілою є ситуація, коли залежно від району існує дуже велика різниця в раціоні школярів. Це, очевидно, є наслідком непрозорості проведення тендерів серед підприємств, які надають послуги з харчування у школах»,- зауважує член комісії Олена Овраменко [2]. Щоб протидіяти завищенню постачальниками закупівельних цін на харчі, члени комісії вирішили рекомендувати тендерним комісіям використовувати граничні ціни на продукти харчування, які встановило на період тендерів ГУ статистики в Києві.

ПП «Торгпродсервіс» засновано Михайлом Миколайовичем Олійником.