Клерки Попова купили цукор київським школярам по 11 грн./кг. Відкат склав 25%?
11.05.2011   //  

Комунальне підприємство «Школяр» м.Києва за результатами тендеру 2 травня уклало угоду з ПП «Торгпродсервіс» на придбання 33 тон бурякового цукру-піску на суму 362,34 тис грн. Вартість придбаного цукру склала 10,98 грн/кг. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Зафіксована на тендері ціна на чверть вища від середньої ціни цукру в Україні. За даними експерту Українського клубу аграрного бизнеса Тараса Высоцького, у квітні оптові ціни на цукор піднялись з 8,00 тис грн./т до 8,75 тис грн./т.

За словами заступника голови Антимонопольного комітету України Олени Чернелевської у березні ціни на цукор у роздрібній мережі коливались від 8,82 грн/кг до 9,14грн/кг, середня ціна на цей продукт становить 9,07 грн/кг. Чернелевська відзначила, що причиною підвищення цін на цукор, яке відбулося у період завершення цукроваріння, стало «розхитування» ринку окремими недобросовісними учасниками внаслідок cтворення штучного дефіциту у період новорічних свят.

Коментуючи можливі зміни ситуації на ринку ближче до літнього сезону, Олена Чернелевська підкреслила: «АМКУ тримає руку на пульсі. Ми будемо здійснювати постійний контроль та вживатимемо відповідних заходів, щоб нечесні підприємці не створили будь-які дисбаланси на цьому ринку. Адже підстав для підвищення цін на цукор та створення штучного дефіциту на сьогодні немає».

Разом з тим, тимчасова комісія Київради щодо якості харчування учнів встановила, що ціноутворення на продукти харчування викликає питання щодо прозорості тендерів. Наприклад, у Голосіївському районі за кілограм масла встановлено ціну постачальника – 39 грн, а у Святошинському – 58 грн.

«Цілком неприйнятною та незрозумілою є ситуація, коли залежно від району існує дуже велика різниця в раціоні школярів. Це, очевидно, є наслідком непрозорості проведення тендерів серед підприємств, які надають послуги з харчування у школах»,- зауважує член комісії Олена Овраменко. Щоб протидіяти завищенню постачальниками закупівельних цін на харчі, члени комісії вирішили рекомендувати тендерним комісіям використовувати граничні ціни на продукти харчування, які встановило на період тендерів ГУ статистики в Києві.

ПП «Торгпродсервіс» засновано Михайлом Миколайовичем Олійником.