- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Юра Єнакіївський про зерно: «Іде традиційне в таких випадках перерозподілення ринкових часток»

Народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко, відомий також як Юра Єнакіївський, підтвердив свою зацікавленість у аграрному ринку. Про це він повідомив журналу «Forbes-Україна», коментуючи ситуацію з компанією «Нібулон».

За словами Іванющенко, аграрний ринок йому «безумовно, цікавий». Питання про те, чи пропонував він власнику «Нібулону» Олексію Вадатурському поступитись долею в бізнесі, Іванющенко коментує так: «Особисто у мене немає ніяких видів на компанію «Нібулон», і ніяких конкретних перемовин про злиття чи поглинання ми, природно, не ведемо».

«Інша справа, що на український аграрний ринок починають виходити потужні гравці і конкуренція різко посилюється. Іде традиційне у таких випадках перерозподілення ринкових часток. Виникають різноманітні ситуативні союзи. Але, як я розумію, це все і є прямий наслідок стрімкого зростання привабливості українського АПК для інвесторів», – вважає Іванющенко.

Минулої осені український уряд прийняв рішення щодо квотування експорту зернових. Частка «Нібулону» склала 415 тис тон, при тому що у 2008/2009 маркетингових роках компанія експортувала 4,2 млн  тон, що складало близько 10% від усього врожаю зернових. При другому розподілені «Нібулон» взагалі лишився без квоти. Разом з ним без квот лишились відомі транснаціональні корпорації «Bunge», «Louis Dreyfus», «Alfred C.Toepfer».

Внаслідок рішень уряду лідером ринку зернових стало ТОВ «Хліб інвестбуд». Частка держави в компанії складає 49%. Решту статного капіталу контролюють структури [1] «Внешэкономбанка», чию наглядову раду очолює Володимир Путін, та приватна фірма, близька до міністра АПК Миколи Присяжнюка, вихідця з Єнакієве. Юрій Іванющенко та Микола Присяжнюк особисто знайомі і мали спільний бізнес [2]. Вони були співзасновниками ЗАТ «Технічний центр «Україна», разом входили до спостережної ради ЗАТ «Продовольча компанія «Юнкерс». Єнакієвській УБОП свого часу перевіряв цю фірму на предмет контрабанди бразильської яловичини через одну з місцевих територій пріоритетного розвитку.

Нагадаємо, нещодавно через спроби журналістів дізнатись у Присяжнюка склад справжніх власників «Хліб інвестубуду» та можливу причетність до компанії Юрія Іванющенко ледь не закрилась газета «Kyiv Post» [3].