Київський метрополітен віддав вагони в заставу російському банку по кредиту з 21% річних
10.05.2011   //  

КП «Київський метрополітен» за результатами тендеру 29 квітня уклало угоду з ПАТ «Альфа – Банк» щодо надання кредиту на 125 млн грн. Вартість кредиту склала 26,25 млн грн., що складає 21%. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кошти надані терміном на рік з метою рефінансування кредитних зобов’язань. В заставу за кредитом надані вагони метрополітену загальною вартістю 190,70 млн. 21-процентна ставка річних є на третину вищою від тих, що останнім часом фіксуються на тендерах держпідприємств, наприклад «Укрзалізниці».

Російський «Альфа-банк» відкрив метрополітену мультивалютну кредитну лінію для продовження будівництва лінії метро убік Теремків.

Упродовж 2006 – 2007 років метрополітен використав із цього рахунку понад 110 мільйонів гривень, частину повернув і залишився винен рівно 100 мільйонів гривень.

У лютому 2009 року, коли фінансова криза досягла свого піка, сторони лише продовжили контракт і змінили умови. Замість ринкової процентної ставки «Київський метрополітен» погодився на 39% річні.

В «Альфа-банку» пояснили, що були змушені вдатися до таких заходів через порушення договору позичальником. Однак метрополітен не виконав і цих умов – з листопада 2009 року по середини травня 2010 року підземка перестала виплачувати не тільки суму боргу, але й відсотки по кредиту.

У результаті загальний борг підприємства перед банком виріс на 15,7 мільйона гривен, пише «Дело».

Крім того, банком була також нарахована пеня на суму заборгованості позики й пеня на суму заборгованості по відсотках. У результаті, загальна сума претензія банку становить 120 мільйонів гривень.

21 липня 2010 року Господарський суд Києва повністю задовольнив позов банкірів і поставив за обов’язок метрополітену повернути зазначену суму.

26 липня «Альфа-Банк» пролонгував кредит Київської адміністрації в розмірі 750 мільйонів гривень, наданий у квітні 2009 року та досягнув домовленості про реструктуризацію кредитів «Київському метрополітену» і «Київпастрансу» (ставки по кредитах знижені до ринкового рівня).

Як відомо, раніше в.о. голови КМДА Олександр Попов розкритикував колишнє керівництво міста за багатомільйонні кредити «під 40% річних» і звільнив головного фінансиста Києва Віктора Падалку.