Корупційне вогнище гасять грошима. Чи не так?
18.04.2011   //  

На добудову урочисто відкритої лінії швидкісного трамваю в Києві дають ще 48 мільйонів гривень. Кошти виділяють тій же фірмі, керівника якої звинувачують в крадіжці 23 мільйонів саме на цьому будівництві. А саму вартість будівництва збільшили з 420 до 721 мільйона гривень. Ще й включили об’єкт до без тендерного списку Євро-2012.

Рівно півроку тому, 16 жовтня, прем’єр Микола Азаров у рамках піар-кампанії з розкрутки кандидата від Партії регіонів Олександра Попова на панування в Києві прибув на урочисте відкриття лінії швидкісного трамваю, яка з’єднує залізничний вокзал з окраїнною Борщагівкою.

Тільки від великого бажання заплющити очі можна було назвати об’єкт готовим до експлуатації. Абсолютна більшість зупинок на лінії була просто в непридатному до прийому пасажирів вигляді. Протягом наступних кількох місяців трамваї регулярно сходили з колії навіть при швидкості 40 кілометрів на годину. Тож, як прем’єр не хотів, але таки не зміг. І призначив ще одне, таке ж урочисте відкриття лінії – на 1 березня 2011 року. Щоправда, пройшло воно набагато непомітніше… Та й що було «помітити»?

Як був виконаний прем’єрський наказ? Як завжди виконують подібні вказівки. У березні почали чухатись, і лише в квітні вирішили залити в будівництво ще 48 мільйонів гривень.

12 квітня комунальне підприємство «Київпастранс» вирішило закупити додаткові роботи по будівництву лінії трамваю у нинішнього генпідрядника ВАТ «Трест «Київміськбуд-2».

В обґрунтуванні закупівлі «у одного учасника», направленому до Міністерства економіки, дається перелік робіт, що мають бути виконані до серпня 2011 року:

– післяосадовий ремонт трамвайних колій, влаштування рейкових компенсаторів, зварювання рейкових стиків, постановка трамвайних колії в температурний режим;

– реконструкції станцій «Івана Лепсе», «Героїв Севастополя», «Індустріальна», «Гарматна» («НАУ»), «Сім’ї Сосніних», «Ромена Ролана», «Польова», «Політехнічна», «Повітрофлотська»;

– будівництво станції «Площа Перемоги»;

– будівництво зовнішніх інженерних мереж, дренаж та ін.;

– благоустрій лінії швидкісного трамваю.

Здавалося б, що тут такого? Як завжди у бюрократів – довго запрягають, ще повільніше їдуть, ще більше говорять. Проте є важливий нюанс.

І компанія, якій дають нову купу грошей, і роботи, на які ці гроші дають, фігурують у карній справі, яка зараз розглядається в суді. Карна справа про розкрадання грошей на будівництві лінії швидкісного трамваю з нанесення державі збитків на суму 23,6 млн грн. була порушена в січні, а 24 березня потрапила до Подільського райсуду. Серед підозрюваних: застдиректора «Київпастрансу» Володимир Асадчий, екс-керівник «Київміськбуду-2» Сергій Кущ, а також субпідрядники будівництва: голова наглядової ради «Експериментального заводу залізобетонних шпал» Олександр Падалко, директор цього заводу Володимир Яровий і співзасновник постачальника будматеріалів «Сервіс індастрі груп» Олег Куликов.

Їм світить до 12 років тюрми, якщо буде доведена їх вина за статтями Кримінального кодексу: шахрайство в особливо крупних розмірах, створення злочинної організації, розтрата або заволодіння чужою власністю з використанням службового становища.

Змовникам інкримінують завищення цін на щебінь і кріплення для шпал. Субпідрядники мали вмонтувати в шпали кріплення, які закупили за ринковою ціною. Але «Київміськбуду-2» ціну за кріплення ставили в шість разів вищу. Були створені фірми-одноденки, гроші пройшли через «конверти» в «невідомому» напрямку. Правда, рідні звинувачених вважають, що розпиляні кошти пішли «на саму верхівку КМДА». Ба, навіть слідчі на умовах анонімності підозрюють, що кошти дійсно пиляли «керівники КМДА та Київпастрансу». Проте маємо такий список підозрюваних, який маємо. Тодішній керівник КМДА Леонід Черновецький і голова «Київпастрансу» Микола Ламбуцький у справі не фігурують.

В сухому залишку маємо наступне. Під час ревізії з’ясувалось, що за роки реконструкції трамвайної лінії її вартість сягнула 420 млн грн. Представникам опозиції це дало привід позубоскалити на предмет того, що за ці гроші можна було збудувати не трамвайну лінію, а повноцінну залізну дорогу з поїздами. Хоча рано сміялись. Бо сміялись над кошторисною вартістю, затвердженою позитивним висновком держекспертизи техніко-економічного обґрунтування реконструкції від 11.04.2007 у цінах 2006-го року. А ось позитивним висновком № 198-2010/ПБ держекспертизи щодо коригування ТЕО від 16.08.2010 затверджена вартість склала вже 771 млн грн. (весь перелік підтверджуючих документів тут).

Ось так і вийшло, що керманичі Партії регіонів, відігнавши молоду команду Черновецького від бюджетного корита, продовжили діло попередників. Генпідрядником залишилась та сама фірма, розпорядником коштів – та сама структура. І щоб легше пилялось на безтендерних процедурах, 4 квітня цього року уряд Азарова включив реконструкцію трамвайної лінії до держпрограми підготовки до Євро-2012. А те, що гроші на шпалах були розкрадені – не біда. Дали ще.

Це ж простіше, ніж шукати конвертовані десятки мільйонів. Державна казна все стерпить. А те, що пожежу гасять бензином, так хіба це кого цікавить…