- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Атомна «прокладка» збудує Колеснікову дорогу до «Жулян» по 50 мільйонів за кілометр

Нацагенство з питань Євро-2012 погодило комунальному підприємству «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м.Києва» закупівлю «у одного учасника» робіт робіт з будівництва під’їзної автомобільної дороги від Червонозоряного проспекту (поблизу примикання вул.Кіровоградської) до міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни) вартістю 174,35 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Будівництво дороги довжиною 3,5 км має бути виконано до березня 2012 року за кошти держбюджету, розпорядником коштів є Нацагентство з питань Євро-2012, підконтрольне віце-премєру Боирсу Колеснікову.

Контракт на будівництво отримало ЗАТ «Укратоменергобуд», яке контролює голова правління Валерій Штогрін.

Раніше компанія виграла державні тендери на суму 204 млн грн., пов’язані виключно з ДП «Енергоатом» та місцевими органами влади м.Енергодар Запорізької області, де знаходиться Південно-Українська АЕС. У 2008 році «Укратоменергобуд» виступив постачальником комп’ютерної техніки для Міністерства закордонних справ на 26 млн грн.

У 2008 році народний депутат Андрій Деркач, який раніше очолював ДП «Енергоатом», опублікував депутатське звернення до прем’єра Юлії Тимошенко, у якому навів приклади «корупції, масштабних зловживань та правопорушень з боку керівництва Мінпаливенерго України», пов’язаних з виконанням робіт ЗАТ «Укратоменергобуд» (далі цитата з документу [1]).

«Зокрема, за результатами аналізу договорів, укладених між ДП НАЕК «Енергоатом» та ЗАТ «Укратоменергобуд» (м.Київ) в період 2005-2007 р.р. встановлено, що в процесі укладення і подальшого виконання мають місце суттєві порушення законодавства, які призводять до порушень встановлених державних будівельних норм, багатократного завищення вартості робіт, послуг та обладнання, технологічних порушень в роботі АЕС, тощо.
Так, 19 вересня 2006 року після ремонтно-відновлювального ремонту статора генератору ТВВ-1000-2УЗ силами ЗАТ «Укратоменергобуд» в рамках модернізації за технологією «Альстом», внаслідок пошкодження обмотки статору генератору стався аварійний зупин енергоблоку №3 ЮУАЕС. Не дивлячись, на витрачені кошти ДП НАЕК «Енергоатом» в процесі попереднього ремонту, внаслідок недоробок підрядника економічні збитки від простою блоку та прямих витрат склали понад 240 млн.грн.(!)
За наданою довідкою ЗАТ «Укратоменергобуд», в зазаначеному підприємстві працює 51 особа, з яких лише 38 осіб становлять інженерно-технічний персонал, що свідчить про цілеспрямоване створення під «кришуванням» керівництва Мінпаливенерго України посередницької структури, яка має договори виконання генпідрядних робіт на суму понад 1,4 млрд. грн. (!), з них понад 250 млн.грн. надано в якості авансів (фактично приховане кредитування підприємницької структури за рахунок державних коштів).
При цьому, всі роботи на атомних електростанціях виконуються субпідрядними організаціями ЗАТ «Укратоменергобуд», які в переважній більшості не мають відповідних ліцензій та створюють постійні загрози до виникнення аварійних ситуацій на АЕС України, не здійснюють гарантійного обслуговування, безпідставно перебувають на режимній території майданчиків станцій.
Зважаючи на невідповідність залучених до виконання робіт субпідрядних організацій вимогам і нормам безпеки діяльності у ядерно-енергетичному секторі, мають місце випадки надзвичайних подій.
Так, за наслідками залучення до виконання робіт по ремонту в якості субпідрядника ТОВ «Новітні технології» і грубих порушень вимог безпеки 10.11.2006 року виникла пожежа крівлі машинного залу блоків №1, 2 Рівненської АЕС (!).
Перевіркою обставин виконання робіт ЗАТ «Укратоменергобуд» на ЮУАЕС встановлено факти надання актів фіктивно виконаних робіт субпідрядником ТОВ «Арістос технології України» та робіт, які не передбачені укладеними договорами.
За переважною більшістю актів прийому-передачі виконаних робіт не надаються ресурсні відомості форми М-29 з додатками документів щодо обгрунтування ціни, використаних матеріалів, визначення заводів-виробників, що є грубим порушенням вимог ДБН. В той же час, за переважною більшістю договорів допущено суттєве відставання від затверджених графіків, найбільше з яких по добудові блоку №4 договору генпідряду №11-07 від 09.09.2007 року.
Інформація відділу економічної безпеки ДП НАЕК «Енергоатом» засвідчує наявність стійких корупційних ланок в атомно-енергетичній галузі, демонструючи діяльність ЗАТ «Укратоменергобуд», яке має найбільший обсяг фінансування і договорів, у взаємодії з керівниками міністерства та галузі (що мають повноваження укладати договори, підписувати акти робіт, затерджувати кошториси, проводити процедури державних закупівель), близькі і родичі яких працюють у вказаній комерційній структурі.
Викликає занепокоєння, що не дивлячись на встановлені масштабні зловживання та правопорушення в процесі фінансово-господарської діяльності ЗАТ «Укратоменергобуд» відбувається лобіювання шахрайських схем з боку керівництва ДП НАЕК «Енергоатому» і особисто міністра Продана Ю.В.
Більш того, з моменту призначення на посаду Проданом здійснювався тиск на працівників «Енергоатому» щодо прийняття рішення та негайного укладення чергових договорів з ЗАТ «Укратоменергобуд» на придбання оборотного статора турбогенератора і виконання його капітального ремонту за технологією «Альстом» на суму 145 млн. 234 тис. грн.
За вказівкою міністра Продана і президента «Енергоатому» Коврижкіна в терміновому порядку дирекцією з ремонту підготовлено лист №01-15/24 від 30.01.2008 року зі «штучним» обгрунтуванням застосування процедури закупівлі робіт в одного учасника – ЗАТ «Укратоменергобуд».
Не дивлячись на супротив інженерно-технічного персоналу і окремих членів тендерного комітету проводити сумнівні рішення, які з технічної точки зори призводять до чергового накопичення складських запасів, створення загроз аварійних зупинів внаслідок недопрацьованих проектних рішень, відволікання грошових коштів, придбання технологічно зношеного обладнання з цінами завищеними в десятки разів (!), під особистим контролем Продана Ю.В. форсується питання укладення договорів та надання грошових авансів для ЗАТ «Укратоменергобуд».