- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Ахметов всього за 20 тисяч отримав багатомільйонний потік електроенергії в Молдову

Компанія «Пауер трейд», яка входить в групу ДТЕК Рината Ахметова, заплатила всього 20 тис грн. за монополію на постачання електроенергії в Молдову. Про це повідомляє «Деловая столица [1]».

Експорт енергії розпочався минулого тижня. Директор «Пауер-трейду» Андрій Фаворов повідомив, що обсяг поставок буде складати до 100 тис МВтч на місця. За даними видання, вартість 1 МВтч складає $60, або на 1 доллар менше від вартості енергії, яку виробляє ЗАТ «Молдавська ГРЕС», яка належить російській компанії «Інтер РАС ЄЕС».

Таким чином компанія Ахметова буде заробляти до $6 млн на місяць. У подальшому «Пауер трейд» планує збільшити експорт майже в п’ять разів і постачати в Молдову до 50% від потреби місцевого енергоринку.

«Пауер трейд» заплатив за цей експортний потік всього 20 тис грн. через зміну правил аукціонів, на яких розподіляються квоти на експорт електроенергії. Якщо раніше ціна визначалась держкомпанією «Укренерго», то після внесення коректив в правила аукціонів ціну почали встановлювати на базі пропозицій учасників торгів.