- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Сумихімпром» заплатив Фірташу 55 мільйонів за концентрат по несусвітній ціні

ВАТ «Сумихімпром» за результатами тендеру 31 березня уклав угоду з ЗАТ «Кримський титан» філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат», який входить в холдинг Дмитра Фірташа «OstChem», на придбання 30,5 тис тон ільменітового концентрату на суму 54,90 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість однієї тони концентрату склала 1800 грн. Між тим на сьогодні діють накази Міністерства економіки, якими було зареєстровано ціни на концентрат виробництва ЗАТ «Кримський титан» у розмірі 965 грн (без ПДВ) за одну тону [1] та виробництва філії «Іршавський гірничо-збагачувальний комбінат» у розмірі 765 грн. за одну тону [2].

Ціна, зафіксована 31 березня, в півтора рази перевищила вартість ільменіту, отриману за результатами попереднього тендеру «Сумихімпрому» [3]. Два місяці тому державний хімкомбінат придбав у Вільногірського комбінату 48 тис тон концентрату по 1200 грн/т.

Також у лютому Вільногірський комбінат виграв тендер «Запорізького титано-магнієвого комбінату» [4], якому продав 55 тис тон ільменітового концентрату по 655 грн/т.

Восени минулого року ВАТ «Сумихімпром» очолив Ігор Лазакович, який до цього чотири роки працював заступником голови правління ЗАТ «Кримський Титан». Попередній керівник «Сумихімпрому» Євген Лапін пішов працювати заступника гендиректора ДАК «Титан України».

Нагадаємо, раніше «Запорізький титано-магнієвий комбінат» уклав угоду з ТОВ «Остхем Україна» на закупівлю речовин за вищими від ринкових цінами. [5]