- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Енергоатом» взяв кредит у чехів, щоб заплатити росіянам за обладнання для українських АЕС

ДП «НАЕК «Енергоатом» за результатами тендеру 30 березня уклало угоду з АТ «Чеський Експортний банк» на послуги з надання кредиту у розмірі еквівалентному 114 983 016 чеських крон (53 646 396 грн) для фінансування закупівлі обладнання виробництва АТ «Шкода». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредитна лінія відкривається на п’ять років. Вартість обслуговування кредиту склала 17926618,75 чеських крон і 10000 євро, або 8,47 млн грн.

У фірми «Шкода ЙС» планується придбати ЗІП виробничо-технічного комплексу СГІУ-М та обладнання для модифікації СГІУ –М енергоблоків №3, №4, №5 Запорізької АЕС для впровадження вдосконалених алгоритмів управління полем енерговиділення активної зони реактора ВВЕР-1000 (В-320)).

Одночасно «Енергоатом» по процедурі «закупівля у одного учасника» уклав угоду з АТ «Шкода ЙС» на придбання запчастин для потреб Запорізької АЕС на суму 135,27 млн грн. Закуповуються запчастини до систем групового та індивідуального управління (СГІУ-М), включаючи обладнання необхідне для проведення модифікації СГІУ-М у зв’язку з переходом на вдосконалені алгоритми управління потужністю та розподіленням енерговиділення  реактора (У-алгоритми).

У січні «Енергоатом» придбав у «Шкоди» обладнання для Запорізької АЕС обладнання на суму 303 млн чеських крон, або 75,75 млн грн. [1]

Skoda JS належить російському ВАТ «Объединенные машиностроительные заводы» [2].  Контроль над компанією здійснює «Газпромбанк», який володіє 85% акцій ЗАТ «Форпост-менеджмент», основного власника ОМЗ.