Побори за техталони залишаються! (документ)
21.01.2011   //  

Могильов вислухав побажання Януковича здешевити техогляд і одразу витратив мільярд на закупівлю нових бланків. Подорожче.

У розпорядження НГ потрапили документи, які офіційно свідчать – на знищення поборів за проходження техогляду годі сподіватись. Принаймні цього року.

10 січня Міністерство економіки (віце-прем’єр Андрій Клюєв, член Партії регіонів) погодило Міністерству внутрішніх справ (міністр Анатолій Могильов, член Партії регіонів) закупівлю у консорціуму «ЄДАПС» (нардеп від Партії регіонів Василь Грицак) пластикові талони техогляду на 2011 рік.

Це повідомлення офіційно опубліковано 18 січня в виданні Міністерства економіки «Вісник державних закупівель».

МВС вирішило заплатити 883 678 306,50 грн. (883,68 млн грн.) за 7 213 235 пластикових талонів (це число співставне з кількістю автомобілів в Україні), з яких 205 тисяч це персоніфіковані бланки (схоже на кількість водійських посвідчень, які щороку видає ДАІ).

І відбулось це всього через три дні після того, як президент Віктор Янукович показав голові МВС Анатолію Могильову «жовту карточку» за тяганину з питанням техогляду. Янукович пообіцяв навіть «червону картку», якщо міліція буде зволікати з розглядом цього питання «у найкоротші терміни».

Проте сума аргументів – майже мільярд гривень – на користь збереження техогляду виявилась настільки значною, що питання техогляду продовжило вирішуватись зовсім не так, як того очікували автомобілісти.

ЄДАПС отримало контракт за неконкурентною процедурою: «закупівля в одного учасника». При цьому МВС направило до Мінекономіки обґрунтування, у якому власноруч пояснило, чому в Україні неможливо друкувати талони техогляду дешевше.

Річ у тому, що ще в далекому 1994 році МВС, СБУ та Мінфін затвердили правила «якими передбачено, що виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку здійснюється за умови наявності ліцензії Міністерства фінансів України» (тут і далі цитуємо обґрунтування, підписане першим заступником Голови комітету з конкурсних торгів МВС П.А. Матвійчуком).

А 25 жовтня 2010 мінфінівський Держзнак повідомив міліціонерів, що «відповідну ліцензію Мінфіну (серія АВ № 120534 від 30.12.2009) на виготовлення бланків документів суворої звітності на пластиковій основі має лише товариство з обмеженою відповідальністю «Знак», яке здійснює вказану господарську діяльність лише як учасник консорціуму «ЄДАПС» (м. Київ)».

Тобто за 16 років конкуренція на цьому ринку якщо й була, то зникла. Бо державне МВС саме ввійшло в приватний консорціум: «Персоналізація документів суворої звітності у вигляді пластикових карток здійснюється Державним підприємством „Державний центр персоналізації документів” Міністерства внутрішніх справ України, яке також є учасником консорціуму „ЄДАПС”».

Уже давно зрозуміло, що у такому державно-приватному партнерстві найкраще розвиваються хіба що навички поділу державних коштів. Юлія Тимошенко під час президентських виборів навіть спробували розрубати гордієв вузол єдапсівських проблем із друком закордонних паспортів. Однак вибори вона програла.

Проте і в Партії регіонів виявились незадоволені ЄДАПСом. Широкий загал раніше не раз чув відголоски боротьби між Сергієм Льовочкіним та Василем Грицаком за контроль над цією сферою. Грицак навіть грюкав дверями фракції ПР з публічними звинуваченнями на адресу Льовочкіна.

Перемога Януковича всіх дещо примирила. Грицак повернувся до фракції. Льовочкін фактично перестав виносити сміття з хати. Хоча в кулуарах боротьба точиться з тією ж силою.

Минулого року представники МВС, ДАІ, Мінтрансу та Держкомпідприємництва під пильним наглядом Банкової були змушені спільно написати законопроект щодо змін у сфері техогляду. Міністр Могильов навіть не заперечував проти однієї з базових новел – передача техогляду від ДАІ до уповноважених страхових компаній та станцій техобслуговування.

Але час йшов, а закон не приймався. Більше того. Головного лобіста законопроекту Михайла Бродського звільнили з посади голови Держкомпідприємництва, його структуру ліквідували взагалі.

Можливо, собака закопана в ще одній новелі законопроекту – друкувати талон техогляду на звичайному папері і видавати водіям безкоштовно.

Саме ця норма у випадку її прийняття позбавила б міліцію та ЄДАПС можливості освоїти майже мільярд гривень, а потім ще й збити гроші з водіїв.

Тому ще раз цитуємо обґрунтування МВС: «Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 9 липня 2008 року № 606 „Про затвердження Порядку проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів” загальний державний технічний огляд автомототранспорту починається з 15 січня 2011 року».

Тобто талони залишаються. І можливо будуть дорожчі від минулорічних. Тоді ДАІ видавало пластикові талони техогляду по 80 грн. А зараз середня вартість одного бланку складе 123 гривні (ми поділили контрактну вартість закупівлі на кількість талонів).

І ще раз нагадаємо персонально для Віктора Федоровича, чи то пак його клерків, що готують президенту огляди преси. Погодження на закупівлю талонів техогляду було опубліковане в «Віснику державних закупівель» ледь не день в день з повідомленням про «жовту картку» Могильову.

Обгрунтування закупівлі можна прочитати тут.

«Наші гроші», вперше опубліковано в «Тижні»