Юрій Бойко передахував «помаранчевий» контракт на 3,7 мільярда
01.04.2011   //  

ВАТ «Укргідроенерго» за результатами тендеру обрала консорціум «НВО «Укргідроенергобуд» новим генпідрядником будівництва гідроагрегатів №2 та №3 Дністровської ГАЕС (Новодністровськ, Черновицька обл.). Угоду на суму 3,70 млрд грн. укладено 25 березня. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Таким чином від освоєння мільярдних потоків відсторонено попереднього генпідрядника ТОВ «Енергопром», яке отримало контракт у 2002 році. Після призначення міністром ПЕК Юрія Продана у 2008 році компанія виграла новий тендер на генпідрядні роботи, змінивши своїх засновників. У 2008-2009 роках на будівництві було освоєно близько 2 млрд грн. У попередні роки всього один мільярд.

Після призначення Юрія Бойко міністром ПЕК фінансування будівництва було різко скорочено. Замість необхідних 600 млн грн. у 2010 році було виділено лише 260 млн грн. У 2011 році кошти не виділялись зовсім аж до нового тендеру. Минулого року проти «Енергопрому» було порушено карну справу щодо несплати податків. А у лютому суд надав слідчим доступ до банківських проводок компанії за останні роки.

Водночас змінилось керівництво замовника будівництва ВАТ «Укргідроенерго». З посади першого заступника голови правління було звільнено Юрія Піньковскього, бізнес-партнера брата Юрія Продана Петра. Замість нього призначено Ігоря Сироту, вихідця з львівської залізничної групи Георгія Кирпи, який тривалий час працював в системі «Укрзалізничпостачу» та Держкомресурсів.

Ігор Сирота був призначений головою «Укргідроенерго» напередодні укладання договору з новим генпідрядником. За даними «Ділової столиці», «консорціум «Укргідроенергобуд» не чужий Сироті», якого лобіював Юрій Бойко.

В грудні 2010 року уряд затвердив нову вартість будівництва ГАЕС у розмірі 8,45 млрд грн., що у 2,4 рази більше від первісного кошторису. Таким чином новий генпідрядник окрім контракту на 3,70 млрд грн. може розраховувати ще майже на два мільярди гривень. За даними губернатора Черновицької області Михайла Папієва, протягом цього року на будівництво з держбюджету буде виділено 1,94 млрд грн.

Державна компанія ВАТ «Укргідроенерго» задля будівництва ГАЕС також планує взяти кредит у розмірі 800 млн грн. у банку «Надра», який контролюється Дмитром Фірташем, бізнес-партнером Юрія Бойко.