Крутий забудовник Толмачов засвітив зв’язки і схему «співпраці» з Генпрокурором (виправлено)
01.04.2011   //  

(виправлено дані про Віктора Білича)

Велику допомогу у становленні компанії «ТММ» зіграв Михайло Голиця, куратор будівництва в Києві за часів мера Олександра Омельченко. Також заступником Омельченка працював бісне-партнер власника “ТММ” Віктор Білич. Про це повідомляє «Forbes» в статті, присвяченій історії відомого забудовника Миколи Толмачова, власника «ТММ».

Голиця закривав питання, пов’язані з паперовою тяганиною. «Михайло [Голиця], якщо треба для справи, вмів зламати спротив будь-якого чиновника. Це був девелопмент, тільки з міським адмінресурсом і вмілим ручним управлінням. Природньо, право першої ночі мав «Київміськбуд», – розповідає Толмачов про історію розподілення 100 земельних ділянок під житлову забудову десятирічної давнини, коли «Кивміськбуд», нині очолюваний Голицею, отримав левову долю ділянок, а ТММ лише чотири, проте всі в центрі столиці.

У 2004 році Голиця обрав ТММ одним із підрядників будівництва «Мандарин-Плаза» – для Вагіфа Алієва, партнера Дмитра Фірташа. До успішного забудовника почали заходити чиновники, працівники прокуратури. Але бізнесмен каже, що хабарів не давав.

«Я давав заробити. Купити квартири по інвестиційно привабливій ціні на старті проекту. Назвати це корупцією не можу. Такі ціни пропонувались постійним покупцям», – каже Толмачов. Так було з будинком на вул. Володимирській, 49а. Тоді працівники Генпрокуратури купували квартири по $680 за квадратний метр, тоді як їх ринкова вартість складала $1100-1200. На піку ці квартири можна було продати по $16 000. Зараз в цьому домі живе Генпрокурор Віктор Пшонка.

У той час ще один партнер Толмачова Вячеслав Непоп обрався до Київради і очолив муніципальну компанію «Житлоінвестбуд-УКБ», створену Голицею.

«Толмачов викупив у Непопа 10% «ТММ», але екс-партнер продовжив допомагати йому з вирішенням земельних питань. Так власник «ТММ» отримав у довгострокову оренду дві нові ділянки», – пише «Forbes».

Минулого року після краху будівельного ринку, викликаного світовою фінансовою кризою, «ТММ» здало в експлуатацію два великих житлових комплекси в Києві: «Авіатор» економ-класу площею 23 тис кв м і першу чергу житлово-офісного комплексу «Сонячна брама» площею 62 тис кв м.

Днями стало відомо, що КНУ ім.Шевченко домігся у судовому порядку покращення умов договору з «ТММ» на будівництво «Сонячної брами». Згідно з попередньою версією договору, який було укладено з попереднім керівництвом університету, КНУ за виділення своєї землі під будівництво мав отримати 9,5% від площі об’єкту. Минулого року Міністерство освіти подало до суду і домоглось поліпшення умов договору. Деталі наразі не розголошуються.

Після опублікування цієї інформації до «Наших Грошей» звернувся менеджер зi зв’язкiв з громадськістю ТММ Єгор Попов. Він уточнив інформацію про пов’язаність Віктора Білича з Миколою Толмачовим.

«Віктор Білич ніколи не був ані співвласником (компанії ТММ) ані молодшим партнером генерального директора ТММ Миколи Толмачова. Віктор Білич разом з Миколою Толмачовим були співзасновниками компанії «Деніт», з 2007 по 2013 рік».