Єнакієвське угрупування розпиляло 620 мільйонів на харчуванні армії
31.03.2011   //  

Міністерство економіки 25 березня погодило Міністерству оборони закупівлю «у одного учасника» послуг з харчування особового складу військових частин та військового навчального закладу Збройних Сил, інших осіб, які згідно із законодавством мають право на забезпечення харчуванням у стаціонарних та польових умовах, та годування штатних тварин. Загальна вартість угод склала 621 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС» отримала два контракти на 104 млн грн. та 156 млн грн. (погодження Мінекономіки ЛП554 та ЛП557). ПП «Артек-Союз» отримає 153 млн грн. (ЛП553), ТОВ «Оптукрпром-ВР» – 146 млн грн. (ЛП556), ТОВ «Укрпродакорд ОР» – 62 млн грн. (ЛП555).

Як повідомлялось, ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС» заснована Дмитром Мєдвєдєвим, бізнес-партнером міністра агропромилосового комплексу Миколи Присяжнюка. Міністр в свою чергу є представником «єнакіївського» угрупування, з яким раніше мала спільний бізнес на харчуванні армії дружина нинішнього міністра оборони Михайла Єжеля.

Директором ТОВ «Укрпродакорд ОР» є Руслан Березюк, депутат Білоцерківської райради від Партії регіонів, членом якої є лідер єнакіївського угрупування Юрій Іванющенко. Засновником ПП «Артек-Союз» є Наталя Борисівна Лобік, ТОВ «Оптукрпром-ВР» – В’ячеслав Олександрович Тимошенко.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко у своєму блозі повідомив про вартість харчування.

«Своя» компанія харчуватиме солдата за ціною 42 гривні на добу. При тому, що готуючи тендер, Мінфін (Ярошенко) і Міноборони (Єжель) письмово погодили максимальну ціну солдатського пайка в 32 гривень 60 копійок. Таким чином, за 2011 рік «свій» один виконавець, обраний Єжелем, обійдеться бюджету (народу) на 213 мільйонів гривень дорожче. Згідно норм Кримінального кодексу, йдеться про «збитки в особливо великих розмірах» і про верхню планку міри покарання» – пише Гриценко.

Раніше Антимонопольний комітет заблокував проведення відкритих торгів на харчування армії у зв’язку з скаргами двох компаній на дискримінаційні умови тендеру. Розгляд скарг було заплановано на 4 квітня.

На початку року виник скандал з усуненням деяких компаній від постачання армії продуктами та харчуванням.

В обґрунтуваннях закупівель «у одного учасника» щодо кожної закупівлі наводиться аналогічне пояснення необхідності проведення неконкурентної процедури торгів до 1 квітня. З’ясувалось, що 16 січня з цими фірмами вже були укладені угоди на харчування армії в першому кварталі 2011 року. Тут текст одного з обґрунтувань, що стосується ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС».