- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Тридцять сім гривень для Януковича

Паливні постачальники автомобільного двору президента після публікації «Наших грошей» оприлюднили документи, які мають засвідчити – бензин для Януковича коштує не 38 грн/літр, а навіть дешевше, ніж на ринку. Мовляв, журналісти помилились. Публікуємо документ, який свідчить, що помилки не було.

Прес-служба столичної мережі АЗС «КЛО» оприлюднила на своєму сайті звернення до мас-медіа з проханням опублікувати спростування озвученої в ефірі «Свободи слова» на ICTV інформації про те, що автобаза Держуправління справами їздить на їхньому бензині, придбаному на відкритому тендері за 37,65 грн. за літр.

«Наші гроші», усвідомлюючи, що ця інформація була вперше опублікована саме нами ще в середині січня [1] і лише потім поширена іншими ЗМІ та політиками, дякує «КЛО» за реакцію. Нехай і викликану телеефіром 14 березня (звернення «КЛО» оприлюднене 15 березня). Однак вважаємо за потрібне влаштувати «бій документів». Бо з нашої точки зору журналісти не помилились. Отже на розсуд читачів викладаємо аргументи бензотрейдерів та «Наших грошей».

Аргументи «КЛО» (мовою оригіналу)

Ряд интернет-изданий распространил информацию о том, что компания “КЛО-карта” якобы продала Государственному управлению делами Администрации Президента топливо по цене 37,65 гривен за литр. Также эта информация была озвучена 14 марта 2011 года в програмне “Свобода слова” на канале ICTV. Компания “КЛО-карта” заявляет о том, что дання информация недостоверна.

В действительности ценовое предложение, которое компания “КЛО-карта” представила в конкурсных торгах на закупку продуктов нефтепереработки (бензин и дизельное топливо) была указана суммарная цена по четырем видам топлива, что соответствовало форме ценового предложения государственной организации “Автобаза Государственного управления делами” (ДУС) (прилагается скан-копия документа).

[2]

Вероятно, при публикации информации организацией “Автобаза Государственного управления делами” была совершена ошибка: просуммирована цена за литр по четырем видам топлива, что и составило 37,65 грн., и представлена как цена за литр одного вида топлива.

Отпуск товара производился по текущим рыночным ценам, которые ниже цен, указанных в таблице цен конкурсного предложения (согласно Закону Украины “О совершении государственных закупок” участник-победитель не имеет права менять цену за единицу товара в сторону увеличения до конца действия договора). Договор между указанными компаниями заключен до конца 2011 г., сумма ожидаемой закупки составляет 1 млн. грн. по ценам не выше указанных в ценовом предложении.

Аргументи «Наших грошей»

В оголошенні №03002 з «Вісника державних закупівель» чорним по білому вказано, що автобаза ДУС придбала 26560 літрів палива по талонах за 1 млн грн. Ми дійсно розділили вартість договору на його кількість і отримали 37,65 грн/літр.

[3]

«КЛО» називає таку арифметичну операцію помилкою. Але як інакше окрім як діленням отримати вартість одиниці продукції, коли є загальний обсяг і загальна вартість?

Більше того. У своїй ціновій пропозиції по лоту 2 (талони), в якому «КЛО» і перемогла на тендері, вказана ціна за літр дизпалива та трьох видів бензину. І «КЛО» саме вказало в табличці «вартість пропозиції (талони) – 37,65 грн».

Проте в табличці не вказана кількість палива по талонах, і до того ж «КЛО» не вказує за що ж платить власник талону ціною 37,65 грн. За 1 літр дизпалива, і по одному літру бензинів А-95, А-98 и А-92? Що це за талон такий, вартість якого точно співпадає з цифрою, отриманою журналістами внаслідок «помилкової» операції?

Ще раз хочемо нагадати всім чиновникам та бізнесменам, які можуть ображатись на наші публікації. Ми нічого не беремо з довідника «Стеля». Ми уважно читаємо офіційне видання Міністерства економіки «Вісник державних закупівель». І якщо в ньому в графі «предмет закупівлі» вказана кількість товару, а в графі «вартість договору» вказана ціна ми на калькуляторі виконуємо нескладні арифметичні дії. І потім їх оприлюднюємо.

Замість аргументів ДУСі

Ми також розуміємо, що різне трапляється, і тому навіть коли ми отримуємо бензин по 37,65 гривень, то не ставимо до такої новини тег «корупція». Оскільки у людей є право на помилку. Інша річ, що іноді її мають виправляти люди, які помилково щось не туди вписали. Але, на жаль, частіше виправленнями мають займатись правоохоронні органи.

Ми розуміємо, що інформацію до публікації в «ВДЗ» надає замовник торгів, в даному випадку автобаза ДУС. Але дивно, чому в дискусію щодо ціни палива вступив приватний постачальник бензину, а не державні найманці? Бо саме з «державного» боку з’явились дані, які дали підстави вважати, що бензин для Януковича коштує дурних грошей. Може в них є інша бухгалтерія?

Ще один момент. В тендері ДУС було два лоти. Один з них виграло «КЛО», другий – ТОВ «Рось-1». Як з’ясувалось потім, бютівець Володимир Семинога після осіннього візиту слідчих СБУ продав свої бензозаправки Ігорю Єрємєєву, давньому соратнику Володимира Литвина, бізнесмену, який знаходив спільну мову з владою при будь-якому режимі. І саме Семінога в інтерв’ю «Обкому» сказав [4]: «Проблемы у фирмы «Рось» точно такие же, как, скажем, у фирмы «КЛО», которая занимается нефтяным бензином и никакого отношения к политике не имеет».

Це також дає підстави вважати, що «КЛО» навряд чи могло продати автобазі Януковича бензин по невигідній для ДУСі ціні. Прес-служба «КЛО» в своєму зверненні публікує копії документів, які підтверджують, що 10 березня автобазі ДУС було відгружено «бензин марки А-95 в количестве 9 тысяч литров на общую сумму 71625 грн., то есть цена за 1 литр составила 9,55 грн., включая НДС» (повністю набір документів «КЛО» дивіться тут [5]). Це цілком відповідало ринковій ціні палива на той момент.

Тому ще раз наголошуємо. Шановні бізнесмени, ми розуміємо в яких умовах ви працюєте з державою. Ми розуміємо, які вимоги до вас можуть ставити державні організатори торгів. Ми розуміємо, що ви документуєте кожен ваш крок.

І ви зрозумійте. Державний «Вісник…» друкує те, що йому дають державні замовники торгів. А вони не завжди схильні до повної прозорості. Бо хто ж їм забороняв опублікувати точні та повні дані про кількість придбаного палива, та ціну за літр разом з сукупною вартістю вже укладеного договору?