- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Вугілля України» взяло в борг 1 мільярд «для своєчасного та ефективного освоєння»

ДП «Вугілля України» за результатами тендеру 10 березня уклало угоду з ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» на відкриття кредитної лінії з лімітом кредитування 1,00 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит розбитий на п’ять окремих траншів. Виплати по ним складуть 55,04 млн гн, 36,70 млн грн., 18,35 млн грн., 27,52 млн грн. та 45,87 млн грн. Всього «Вугілля України» заплатить за користування кредитом 183,48 млн грн. за один рік, а який відкрито кредитну лінію.

Держпідприємство також намагалось взяти цей кредит по процедурі «закупівля у одного учасника». Однак міністерство економіки минулого тижня відмовило в погодженні неконкурентної закупівлі через відсутність підстав для застосування такої процедури.

В обґрунтуванні закупівлі, яке «Вугілля України» подало до Мінекономіки, пояснюється мета отримання кредиту.

«Відповідно до доручення першого віце-прем’єр-міністра  Андрія Клюєва та п. 3 розділу І  протоколу № 3 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 30 вересня 2010 року, Мінвуглепрому та ДП «Вугілля України» доручено вжити заходів щодо збільшення обсягів постачання енергетичного вугілля на теплоелектростанції. Наслідком проведеної роботи став перелік першочергових інвестиційних проектів, затверджених відповідно до Протоколу засідання Комісії з відбору та затвердження галузевих інвестиційних проектів (програм) Мінвуглепрому від 23 листопада 2010 року, яким заплановано витратити на закупівлю гірничо-шахтного обладнання для введення в експлуатацію нових лав та збільшення навантаження на діючі очисні вибої на загальну суму 973 978,0 тис. грн. з метою збільшення видобутку енергетичного вугілля», – йдеться в обґрунтуванні.

«Передбачається залучення кредитних коштів окремими траншами по мірі готовності підприємств вугільної галузі для своєчасного та ефективного освоєння кредитних коштів.

За рахунок збільшення продуктивності праці на підприємствах вугільної галузі очікується зниження собівартості виробництва, що дасть можливість розрахуватись із Банком по залучених кредитних коштах», – повідомляє «Вугілля України».

Нагадаємо, останнім часом державне підприємство «Вугілля України» не може продати ані тони вугілля державним енергокомпаніям [1], підконтрольним менеджменту Рината Ахметова. Всі найбільші контракти отримує ахметівска фірма ДТЕК.