Скороченій КМДА не вистачає кабінетів
01.03.2011   //  

У київській мерії після обіцяного скорочення не вистачає місця для нових чиновників і їм вже орендують приміщення у приватної фірми по чверть мільйона за один кабінет.

Чим менше чиновників, тим більше їм треба кабінетів. Цю давню українську теорему зайвий раз довели чиновники КМДА. При чому для доведення використовувались найпростіші формули.

15 лютого Міністерство економіки погодило Головному управлінню з питань підготовки Євро-2012 КМДА закупівлю послуг з оренди приміщень у будівлі ПАТ «Київпроект» на вул.Богдана Хмельницького, 16-22.

Три кабінети – №1203, 1204, 1303 – обійдуться бюджету столиці в 750 тис грн. Ці приміщення були орендовані ще 13 лютого 2010 року, тому зараз йде мова про продовження термінів оренди ще на рік.

Оскільки торги провели за неконкурентною процедурою – «закупівля у одного учасника», НГ вирішив пошукати обґрунтування цієї оборудки. Стало просто цікаво: з якого  переляку підлеглі Попова вирішили платити по чверть мільйона за оренду кожного кабінету, після того, як в КМДА повинна звільнитись купа приміщень. Адже гряде 20-відсоткове скорочення штату мерії. Нам вдалось знайти документ, який шедеврально відобразив всю сутність адмінреформи ім.Януковича.

Отже далі наведемо кілька цитат з обґрунтування:

«…у зв’язку з відсутністю вільних приміщень в адміністративній будівлі  Київської міської державної адміністрації, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 36, Головному управлінню, необхідно орендувати окреме приміщення для розміщення в ньому власного офісу».

«Зазначене приміщення розташоване у пішохідній зоні до адміністративної будівлі  КМДА… Крім того зазначаємо, що вартість оренди одного м. кв. орендованого приміщення, складає – 120 (сто двадцять грн.) 00 коп., що є суттєво нижчою, ніж ті, що пропонуються Орендодавцями на ринку нерухомості в центральній частині міста».

«…зважаючи на інтенсивність роботи, велике навантаження на працівників Головного управління, високу відповідальність за проведення в Україні футбольного турніру світового рівня, розпорядженням Київського міського Голови від 28.05.2010 р. № 308 Головному управлінню збільшено граничну чисельність працівників з 27 одиниць до 40 одиниць».

Відразу скажемо, що у нас немає питань щодо ціни оренди. 120 гривень за квадрат – це дійсно смішна ціна для Хрещатика. Особливо в порівнянні з прикладом сибаритства від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Також не будемо загострювати питання щодо збільшення штату єврофутбольних клерків КМДА в півтора рази. Бо у відповідь отримаємо великодержавницький пафос на кшталт: «А ви що – хочете, щоб Київ провалив підготовку до фіналу Євро-2012?!» Хоча питання до необхідності цих бюрократів все-таки залишаться, а тим більш до їх «інтенсивності роботи» та «великих навантажень». Оскільки відомо, що головні Євро-об’єкти та Євро-гроші в Україні йдуть через Нацагентство Бориса Колеснікова.

Проте є великі питання щодо самого факту оренди кабінетів для чиновників КМДА. Коли Олександр Попов був тільки першим заступником Леоніда Черновецького він обіцяв працювати над скороченням штату мерії: «Я думаю, що неефективне використання [бюджетних коштів] було і є зараз. Необхідно вирішувати питання про скорочення чисельності робітників. Економити треба починати з себе».

Уже в якості голови КМДА Попов пообіцяв скоротити спочатку 115 людей, а потім замахнувся на 20%. Його заступник Олександр Мазурчак розшифрував відсотки: після Нового року мерію мали б покинути 400 з 2200 клерків. Всі ці цяцянки-обіцянки звучали на фоні об’єднань та поглинань управлінь КМДА, яких кількісно насправді стало менше.

Але як виявилось кількість ліквідованих управлінь в Україні не призводить до зменшення кількості клерків та збільшення кількості вільних кабінетів. Принаймні дуже «важливому» єврофутбольному управлінню штат збільшили. А три вільних кабінети для «важняків» в будинку мерії так і не з’явились.

І це після того, як Янукович та Азаров героїчно позрізали фінансування своїх офісів, а потім ще довго піарили з телеекранів ефективність нової влади.

Тож здається, що маємо класичний приклад дії одного з законів Мерфі: «Будь яке скорочення штату бюрократів призводить до його збільшення». І ніякий Янукович чи Попов з Азаровим неспроможні щось зробити із цим давнім афоризмом.