- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

«Від безтендерного продажу «Укртелекому» ми втратили мільярд доларів»

Екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондарь в інтерв’ю «Нашим грошам» розповів про схему продажу «Укртелекому», яка виявилась аналогічній тій, що була в випадку приватизації «Міжнародних авіаліній».

– Наскільки унікальна схема продажу «Укртелекому», коли Фонд держмайна підписує угоду про продаж з однією фірмою – українською «дочкою» австрійського інвестфонду, а за кілька днів до остаточного підписання ця фірма змінює власників на кіпрський офшор?

– Я не тільки теоретично знаю ці схеми, але й практично. Вона була реалізована в «Міжнародних авіалініях України». «Австрійські авіалінії» до цього часу залишаються одним з засновників МАУ. Але власником української філії австрійської компанії став Аарон Майберг. Купивши австрійську «дочку», він сконцентрував пакет акцій МАУ, до якого зараз і докуповує залишок.

Така ж схема і в випадку з «Укртелекомом». Те, що власником австрійської компанії врешті-решт виявиться кіпрський офшор, у мене не було сумніву ні на секунду. Тому що майже всі кошти, що минулого року були виведені з України, пішли на Кіпр. І саме на Кіпрі тримають свої гроші олігархи, наближені до президента Януковича. Це, до речі абсолютно ненормальна ситуація з точки зору диверсифікації ризиків. Оскільки якщо українська влада тримає всі свої гроші в іншій, але одній державі, то вона ризикує одномоментно втратити всі гроші. Бо їх не треба шукати по банках всього світу, вони в одному місці всі. Це ж навіть не Швейцарія. Тому абсурдно тримати всі гроші в офшорах однієї країни. Я просто дивуюсь цій владі, наскільки вона прямолінійна, і навіть не намагається щось вигадати. Але менше з тим.

Поки що єдина таємниця у справі «Укртелекому» – це питання справжніх власників кіпрського офшору. Називають і Ахметова, і Льовочкіна, і сім’ю Януковича. З цим вже через пару місяців буде ясно. В першу чергу це мав би з’ясувати Фонд держмайна, бо він просто зобов’язаний перевіряти засновників. І це мав би також зробити Антимонопольний комітет. Жоден цього не зробив.

– АМКУ мав би давати висновок про концентрацію акцій «Укртелекому»?

– Звичайно! Зрозуміло, що він не міг щось заперечити, оскільки в АМКУ «вважали», що мають справу з австрійцями. Хоча мали б перевірити. Скажімо так, а якби за кіпрським офшором стояв би «Київстар», чи МТС? Їм АМКУ фактично заборонив брати участь в приватизації «Укртелекому» через концентрації ринку зв’язку, але ж вони запросто можуть володіти кіпрською фірмою. У такому випадку ми б мали концентрацію ринку, і АМКУ мусив би це все перевірити і заборонити. Проте цього не зроблено. Коли при Чечетові продавали заводи офшорам, то відразу знали кому це – Ахметову чи Пінчуку. То зараз до голови Фонду Рябченко є питання: «Кому ти продаєш «Укртелеком»? А він каже що не знає…

– Чому австрійська фірма перепродана кіпрській офшорці саме перед фактичним продажем «Укртелекому»?

– Саме це реальні покупці «Укртелекому» і мали зробити, щоб їх не кинув австрійський посередник. Гроші проходять в Україну через австрійців, з якими Фонд держмайна укладає угоду. І якщо власники австрійської фірми не змінились до моменту фактичної оплати за об’єкт і кінцевого підписання документів, то австрійці могли б сказати після цього «кіпрським» інвесторам – ми вам нічого не винні, «Укртелеком» по документах наш. Тому «кіпріоти» зробили все правильно, купивши «дочку» австрійського фонду до кінцевого підписання договору куплі-продажу. Тим більш, що це, на жаль, правильно і з точки зору українського законодавства. Бо українська «дочка» австрійського інвестфонду – це не офшор. Навіть коли її власником став кіпрський офшор, то австрійсько-кіпрська фірма не стала офшором, бо вона зареєстрована на території України. От якби власниками австрійської «дочки» відпочатку була кіпрська офшорка, то могли б виникнути питання.

– Це схоже на ситуацію з «Ванко», у якій після продажу чорноморського шельфу з’явились засновниці-студентки?

– Дещо схоже. Хоча тут зробили трохи грамотніше, взявши як підставну особу австрійців, яких важко запідозрити в чомусь поганому. Але взяли настільки несолідну компанію, яка тут же була перепродана, що… Не всі західні компанії є взірцями чесного бізнесу.

– Якими бонусами для покупця за останні часи навантажили «Укртелеком»?

– У якості державної компанії він отримав масу кредитів, по яких відповідати буде держава. Кілька разів отримував відстрочку по виплаті дивідендів, мільйонні суми залишились всередині компанії.

Ось нещодавно ми всі получили платіжки за користування телефонами, в яких був вже підвищений тариф. Комісія з регулювання частот буквально напередодні продажу «Укртелекому» прийняла відповідне рішення. Тобто, аби люди не звинувачували майбутніх власників, які виглядають недоторканними, тарифи підняли ще за державної власності. Причому саме нові власники вже будуть отримувати додаткові гроші з підвищених тарифів.

Мені також дуже хочеться подивитись за долею «Київстару», МТС та ахметівського «Астеліту». Чи будуть вони працювати з новими власниками «Укртелекома» на рівних умовах? Чи будуть якісь преференції? Мова йде і про користування мережами, і про інтернет, і отримання ліцензій на 4G.

Також «Укртелеком» раніше отримав ще за державні гроші ліцензію на зв’язок 3G. Тоді це пояснювали необхідністю підняття вартості «Укртелекому» для приватизації.

– Якби на продаж «Укртелекому» був проведений нормальний тендер, наскільки вигідніше це було б для України?

– Позаминулого року уряд Юлії Тимошенко готував «Укртелеком» до конкурсу стартова ціна була два мільярди доларів. Якби зараз була хоч якась конкуренція, то $2 мільярди – це мінімум який би отримала держава. Якби була така ж ажіотажна конкуренція, як при продажу «Криворіжсталі», то ціна за «Укртелекому» була б ще більша. Запросто. А зараз за «Укртелеком» отримали $1,2 мільярда.

А окрім цих збитків є ще й інші втрати. Постраждав імідж України, яка нібито прагне залучати іноземні інвестиції. Про які нормальні інвестиції може йти мова за таких продажів?

– З продажем «Укртелекому» Фонд держмайна навіть перевиконав річний план по доходам від приватизації. Але зараз йде активна підготовка до приватизації державних енергогенеруючих компаній. Навіщо це державі?

– Тому ще є покупець. Є і на енергокомпанії – це СКМ Ахметова, і на Одеській припортовий завод – це структури, пов’язані з «Росукренерго». Тому вони і будуть швидко продані, незважаючи на виконання планів по доходам.