Путінсько-єнакіївська фірма отримала за зерно 1,5 мільярди з держбюджету України
12.03.2011   //  

Аграрний фонд 4 березня уклав угоду з ТОВ «Хліб Інвестбуд» на постачання 895 тис тон зернових культур вартістю 1,55 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Джерелом фінансування угоди визначені «кошти державного бюджету України». розпорядником коштів вказано Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Закупівля проведена за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника». В обґрунтуванні закупівлі, яке є в розпорядженні «Наших грошей» вказано, що «з початком нового маркетингового періоду застосування процедури закупівлі в одного учасника є єдиним можливим способом здійснення своєчасного формування державного інтервенційного фонду».

Виникнення термінової потреби в зерні пов’язане з формуванням державного інтервенційного фонду з метою забезпечення продовольчої безпеки держави, відповідно до пункту 3 частини 2 статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Наразі в Міністерство економіки подані ще три заявки на погодження процедур закупівель «у одного учасника».

Державне підприємство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» просить дозволу за на закупівлю у ТОВ «Хліб Інвестбуд» в І кварталі 2011р 3,5 млн тон зернових «на суму близько 6 000 000,00 тис грн.».

Також Аграрний фонд до 1 листопада 2011 року планує закупити у «Хліб інвестбуду» партії зерна до 1 030,28 тис тон та до 769,639 тис тон. Очікувана вартість закупівлі не вказана.

Згідно з повідомлення прес-служби «Хліб Інвестбуду», компанія планує «за рахунок державних і залучених інвестиційних ресурсів закупити на форвардних умовах понад 2 млн. тонн зернових». У «Хліб Інвестбуді» зазначили, що 2011 року держава вперше виділяє на закупівлю сільгосппродукції за попередніми контрактами 5 млрд. гривень.

Як повідомлялось, голова уряду Микола Азаров та Микола Присяжнюк не володіють інформацією про засновників ТОВ «Хліб Інвестбуд». Згідно з документами, контроль над фірмою має ТОВ «Каласар», причетне до бізнес-середовища єнакіївського міністра Присяжнюка та «Внешэконобанку», який очолює Володимир Путін.