- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Євросоюз призупинив надання Україні 116 млн євро через непрозорість держзакупівель

Європейський союз ухвалив рішення про призупинення надання Україні бюджетної підтримки розміром у 116 мільйонів євро. Таким чином, ЄС покарав Україну за невиконання взятих на себе зобов’язань.

Про це повідомляє Kyiv Post [1] з посиланням на поінформоване джерело, близьке до переговорних груп ЄС та України по Угоді про асоціацію та зону вільної торгівлі, яке повідомило інформацію на умові анонімності через те, що не уповноважене офіційно коментувати це.

За словами джерела, це призупинення ЄС мотивує тим, що українська сторона, всупереч власним публічним обіцянкам, не ухвалила погодженого варіанту закону про державні закупівлі, ухваленого ще в липні минулого року, відповідно до якого процедура держзакупівель стає більш прозорою та різко обмежуються закупівлі в одного учасника. Згодом до даного закону було внесено низку поправок, які розширюють можливості використання закупівель в одного учасника.

Відтак, надання бюджетної допомоги Києву з боку Брюсселя відновиться лише після внесення відповідних поправок до чинного закону.

У представництві ЄС цю інформацію не підтверджують і не спростовують. Утім, у кінці грудня 2010 року Європейський союз вже звертав увагу уряду України на те, що відхилення від цих принципів може поставити під загрозу відповідність України вимогам щодо надання подальшої бюджетної підтримки Європейського Союзу.

Крім того, минулого року Єврокомісія і Світовий банк вже критикували Україну за поправки до цього закону, зокрема, за пропозицію вивести з-під дії закону природні монополії, а також звертав увагу на те, що досі не ухвалено спеціальних законів, які повинні регулювати тендерні процедури в різних сферах, наприклад, у житлово-комунальному господарстві.

Більше того, питання щодо чинного закону про держзакупівлі піднімається під час практично кожної неформальної зустрічі європейських дипломатів з журналістами та представниками влади.

Таким чином, рішення ЄС про призупинення бюджетної допомоги означає те, що Україна втрачає мільйони євро грантових грошей Євросоюзу, які призначено, зокрема, для реалізації інфраструктурних проектів у транспортному секторі та сфері енергоефективності. Так, відповідно до підписаної в кінці минулого року угоди між ЄС та урядом України, Євросоюз протягом 2010 року зобов’язувався надати [2] Україні 1,2 млрд. гривень (116 млн. євро), більше половини з яких повинні піти на реалізацію транспортної стратегії України.

Бюджетна підтримка ЄС спрямована на прискорення реформ в галузі технічного регулювання, а також забезпечення їхньої результативності та відповідності спільно погодженим планам.

Ці кошти надаються Україні траншами. Як пояснює джерело, Україна уже не отримала перший транш, розміром близько 31 млн. євро в січні і, якщо не виправить закон про держзакупівлі, то ризикує не отримати всі 116 млн. євро.

Прес-секретар прем’єр-міністра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко не заперечував цю інформаціють та повідомив Kyiv Post, що український уряд буде розглядати цю ситуацію.

«Були окремі технічні питання щодо оформлення цієї допомоги з боку ЄС, – сказав він. – Чинний закон про держзакупівлі було погоджено зі Світовим банком і, якщо є якісь питання, то уряд буде їх розглядати».

Голова представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер у коментарі Kyiv Post висловив надію на те, що поправки до чинного закону про держакупівлі, які було погоджено з українським урядом в грудні минулого року, будуть найближчим часом ухвалені в парламенті.

«Створення законодавства з держзакупівель, яке відповідає міжнародним стандартам, було і продовжує бути умовою надання Україні бюджетної підтримки від Світового банку», – нагадав він.

Нагадаємо, відкрите громадське партнерство «За доброчесність державних закупівель в Україні» опублікувало звернення [3] до керівників України, а також представників міжнародних структур. В ньому звертається увага на причини, з яких необхідно повернути на доопрацювання законопроект №7532 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних  закупівель», що  поданий урядом на розгляд Верховної Ради. Серед іншого йдеться про те, що внаслідок прийняття законопроекту, покращаться умови для корупції та погіршиться ситуація з прозорістю і можливістю контролю державних закупівель з боку громадськості.