Донецькі відсунули державне «Вугілля України» від мільярдів «Центренерго»
20.02.2011   //  

ВАТ «ДЕК «Центренерго» за результатами тендеру 11 лютого уклало договір з ПП «Торгово-виробнича компанія» на постачання 850 тис тон вугілля на суму 786,42 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Компанія з Слов’янська, заснована Сергієм Кононенко та Ольгою Кармановою,  не вперше укладає крупні угоди з «Центренерго». Минулого року «ТВК» отримала контракти на вуглепостачання на суму понад 1,5 млрд грн., відтіснивши держпідприємство «Вугілля України».

«ТВК» вперше стало переможцем тендеру «Центренерго» на 442,80 млн грн. в липні 2010. У жовтні «ТВК» було обрано постачальником вугілля на суму 957 млн грн. по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника». В обґрунтуванні закупівлі, яке є в розпорядженні НГ,  повідомлялось про причини відсторонення держпідприємства «Вугілля України» від постачання.

Липневий тендер було проведено через те, що у першому півріччі 2010 року «недопоставка вугільної продукції від ДП «Вугілля України» склала 11,5% (або 484,4 тис. тонн) від укладених додатків до договору».

«Досвід проведення попередніх торгів, а також аналіз ринку вугілля України показує що із можливих потенційних постачальників крім ДП «Вугілля України», достатній ресурс необхідного ВАТ «Центренерго» вугілля на даний час має  ПП «Торгово-виробнича компанія», – йшлось в обгрунтуванні.

Нагадаємо, «Торгово-виробнича компанія» у 2010 році також прийняла участь у тендерах «Укрзалізничпостачу»,  які пройшли за участі споріднених компаній.

78,289% акцій ВАТ «Центренерго»  належать НАК «Енергетична компанія України». Літом 2010 року «Центренерго» очолив Олександр Чміренко, який очолював наглядові ради ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу»і ВАТ «Павлоградвугілля», що входять до енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова.