Вертолітний майданчик та турбаза для діаспори біля могили Шевченко обійдуться в 150 мільйонів
18.02.2011   //  

На реконструкцію та будівництво об’єктів Шевченківського національного заповідника та інфраструктури м.Канева у 2011 році за рахунок коштів державного бюджету передбачено 148 млн грн. Про це повідомив в.о. голови Держказначейства Олександр Даневич у відповідь на запит народного депутата Остапа Семерака, який надав «Нашим грошам» копію документу.

Запит стосувався планів щодо будівництва туристичного центру «Авто-Ріка» з терміналом та реконструкцією причалу в м.Канів, а також гелікоптерного майданчику місткістю десять посадкових місць з пасажирським терміналом пропускною спроможністю п’ятдесят пасажирів/годину з під’їзною дорогою в с.Пекарі Канівського району Черкаської області. Міністерство економіки у грудні 2010 року погодило державному підприємству «Льодові арени» закупівлю послуг з проектно-вишукувальних робіт по цим об’єктам на загальну суму 4,51 млн грн.

В обґрунтуванні закупівлі, яке є в розпорядженні НГ,  не пояснюється, чому саме «Льодові арени» займаються будівництвом туристичної бази на березі Дніпра.

Пізніше віце-спікер Микола Томенко заявляв про будівництво вертолітного майданчика, виокремлюючи вартість його проектування у розмірі 2,6 млн грн.

«Я думав, що в рік 150-річчя пере захоронення Шевченко в Україні влада буде фінансувати духовні та освітні програми, проте в офіційному друкованому органі «Вісник держзакупівель» побачив цю суму грошей, які виділені на будівництво майданчика», – заявив Томенко.

У відповідь на цю заяву черкаський губернатор Сергій Тулуб заявив, що запланована туристична інфраструктура розрахована на заможних представників української діаспори за кордоном.

«Це дешевий популізм — якісь собі дивіденди заробити на такій інформації… Ну що тут такого? Черкащина має таку розвинену історико-культурну спадщину! Шановні, нам сам Бог велів розвивати туристичну інфраструктуру. Нині у багатьох країнах світу діють потужні українські діаспори. І це не найбідніші люди, ви знаєте. Вони прилетять в Бориспіль, і там буде створено вертолітний термінал, потім вертоліт збере туристів і прилетить у Канів, до могили Шевченка. Там автобус буде курсувати, який повезе їх у музей», – сказав Тулуб.

У серпні 2010 року Віктор Янукович у ході засідання Громадської гуманітарної ради доручив в рамках другої черги реконструкції Шевченківського національного заповіднику в Каневі збудувати на території музею вертолітний майданчик.

«Кожен раз, коли ми будемо там засідати, му будемо стояти перед Кобзарем і думати, чи тією дорогою ми йдемо», – сказав Янукович.

В березні 2010 року президент звільнив черкаського губернатора Олександра Черевка, а міністр культури звільнив керівника Шевченківського заповідника через погану ситуацію в меморіальному комплексі.

Оглядачі припускали, що будівництво туристичної бази на та вертолітного майданчика на березі Дніпра може пояснюватись бажанням окремих представників влади розвивати мисливський бізнес в Черкаські області. Оскільки неподалік від Шевченківського заповіднику є мисливські угіддя.

Проектні роботи в заповіднику виконує дніпропетровське ТОВ «Дольнік і Ко». Воно також є підрядником проектних робіт по будівництву хокейних майданчиків в Києві, Дніпропетровську та Донецьку, замовлених «Льодовими аренами».  Будівельні роботи в цих випадках на суму понад 30 млн грн. по кожному майданчику виконує ТОВ «Майстер-профі», яке є підрядником робіт з будівництва навісу над НСК «Олімпійський». «Майстер-профі» належить Дмитру Мишалову, який відомий як менеджер девелоперських компаній групи «Приват» Ігоря Коломойського.