- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Донецькому аеропорту дозволили без тендеру купити палива за підвищеними на третину цінами

Міністерство економіки 4 лютого погодило комунальному підприємству «Міжнародний аеропорт Донецьк» закупівлю «у одного учасника» палива для реактивних двигунів. У ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» дозволено придбати 4 тис тон палива за 44 млн грн., або  по 11 тис грн./т. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В обґрунтуванні неконкурентної процедури закупівлі, яке є в розпорядженні НГ [1],  пояснюється, що термінова потреба в авіапаливі виникла в зв’язку з достроковим розірванням договору, укладеного 30 грудня 2010 року. Тоді «ТНК-ВР Коммерс»стала переможцем відкритих торгів аеропорту по закупівлі 20 тис тон палива. Російська компанія виграла тендер, запропонувавши паливо по 8,2 тис грн./т на суму 164 млн грн. [2]

Проте після підписання договору «ТНК-ВР Коммерс» відразу вирішила його розірвати через «суттєву зміну обставин, якими керувався учасник під час укладення договору про закупівлю». А саме через «неможливість виконання умов договору […] у зв’язку із значним підвищенням цін на ринку нафтопродуктів», – йдеться в обґрунтуванні.

Таким чином Донецькому аеропорту через місяць після розірвання договору замість проведення нового тендеру дозволили провести неконкурентні торги і придбати авіапаливо по ціні на 2,8 тис грн. або на 34% вищій, ніж було досягнуто за результатами відкритих торгів.

Нагадаємо, 7 лютого управління Державтоінспекції ГУ МВС України в АР Крим придбало бензин А-95 по 11 грн/л [3], тоді як ринкова вартість цього бензину в Криму 9 лютого складала лише 8,76 грн/л. Також Держуправління справами придбало бензин по 38 грн за літр. [4]