- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Бойко викидає Єремєєва з мільярдних нафтопотоків залізниці заради Коломойського

«Укрзалізниця» планує змінити основного постачальника дизпалива, яким у останні роки виступала група «Контініум» Ігоря Єремєєва. Вчора керівництво залізниці звернулось до Міненерго з проханням підшукати нового постачальника через те, що нинішній зірвав строки поставок. Про це повідомляє «КомерсантЪ-Україна» [1] з посиланням на голову департаменту нафтової та газової промисловості Міненерго Костянтина Бородіна.

Залізниця щорічно купує 380-400 тис тон дизпалива на суму $300 млн. У 2009 році за ініціативою тодішнього в.о. міністра транспорту Василя Шевченко, призначеного по квоті блоку Литвина, постачальником «Укрзалізниці» було обрана компанія «Контініум», яка належить Ігорю Єремєєву, члену виконкому Народної партії, яка входить в блок Литвина. На протязі двох років більшу частину тендерів на постачання палива залізниці вигравали «Контініум» та непрацюючий Херсонський НПЗ, який також належить Єремєєву.

Наприкінці грудня та початку січня «Укрзалізниця» уклало з «Контініумом» угоди на постачання палива вартістю 1,91 млрд грн. [2]

Перший заступник гендиректора «Укрзалізниці» Микола Сергієнко розповів, що станом на ранок палива залишилось на два дні, а на Донецькій залізниці – на добу.

«Це відбулось з вини постачальника. В обід ми отримали паливо. Якщо «Контініум» ще раз затримає поставки, то йому заборонять навіть приймати участь в тендері. Поки що він може брати участь нарівні з іншими постачальниками, наприклад «Укртатнафтою», – сказав Сергієнко, відмітивши, що у залізниці залишилось палива на сім днів, що вдвічі менше звичайного запасу.

Ігор Єремєєв повідомив, що проблема з поставками вже вирішена. «Ми відвантажуємо паливо, все в порядку. Якщо якісь затримки і були, то вони пов’язані з подачею вагонів-цистерн і наразі вони вже вирішені»

Керівник компанії МКГ, яка консультує залізницю, Дмитро Подтуркін пов’язує збої з зростанням цін. «Імпортери, яким є «Контініум», не можуть постачати паливо по цій [фіксованій] ціні, оскільки вже через два-три дні після тендеру вона може вирости. Виходом могло б стати укладання угоди безпосередньо з нафтопереробним заводом, оскільки НПЗ купують нафту щомісяці і не так сильно залежать від цінових коливань на ринку».

«Минулого року вівся пільговий імпорт нафтопродуктів, що призвело до того, що НПЗ були змушені знизити обсяги переробки і відмовились від практики формування запасів на своїх терміналах для зменшення збитків», – відмітив Бородін.

Раніше в тендерах залізниці приймали участь «Контініум» та «Укртатнафта», контрольована групою «Приват» Ігоря Коломойського, але тендери вигравав «Контініум». «Після проблем з постачанням у «Контініума» серйозні шанси отримати цей контракт з’явились у Кременчуцького НПЗ», – вважає аналітик UPECO Олександр Сіренко.

Новий тендер на постачання дизпалива для залізниці може відбутись наступного тижня.

Нагадаємо, в аналогічній ситуації днями опинився Донецький аеропорт. Переможець тендеру на постачання авіа палива по 8,2 тис грн./т на суму 164 млн грн. [3] ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» в односторонньому порядку розірвало угоду через подорожчання палива після тендеру. Але на відміну від «Укрзалізниці», яка планує провести новий тендер, Донецький аеропорт уклав з «ТНК-ВР комерс» нову угоду, обравши цю фірму постачальником палива вже по 11 тис грн./ [4]т не на тендері, а по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника».