У Присяжнюка навантажують фірму-прокладку мільярдними контрактами
10.02.2011   //  

ТОВ «Хліб інвестбуд» (ХІБ) обрано постачальником понад 4,5 млн тон зернових для ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація України» ()ДПЗКУ) та Аграрного фонду.

Відповідні обґрунтування закупівель по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника» направлені для погодження до Міністерства економіки.

Аграрний фонд прийняв рішення стосовно обрання ХІБ постачальником до 1 030,28 тис. тон зернових 4 лютого.

«З початком нового маркетингового періоду застосування процедури закупівлі в одного учасника є єдиним можливим способом здійснення своєчасного формування державного інтервенційного фонду», – обґрунтовує фонд необхідність закупівлі, не пояснюючи чому саме ХІБ обрано постачальником, а також не повідомляючи очікувану вартість закупівлі.

ДПЗКУ, створена базі частини діючих зернозаготівельних і зернопереробних підприємств ДАК «Хліб України», 27 січня прийняла рішення щодо обрання ХІБ через скрутний стан держпідпрємства.

«Станом на 1 січня 2011 року на вказаних підприємствах знаходилось: зернових, зернобобових та олійних культур близько 636,3 тис. тонн, в т.ч. зерно Аграрного фонду –  151,9 тис. тонн, зерно трейдерів  216,9 тис. тонн. На багатьох філіях Державного підприємства склалась критична ситуація зі зменшенням залишків та неможливістю поповнення нових запасів… У разі неможливості реалізації експортної програми зернових в І кварталі 2011 р. очікується недоотримання близько 1644 млн. грн. виручки… Внаслідок відсутності або дефіциту коштів у багатьох філіях виникне заборгованість зі заробітної плати та відповідних відрахувань у пенсійно-соціальні фонди, з подальшими штрафними санкціями. Близько 5 500 тис. працівників та членів їх родин будуть переживати матеріальні скрутності». – йдеться у обгрунтуванні.

Таким чином ДЗПКУ просить дозволити закупівлю зернових «на суму близько 6 000 000,00 тис. грн. в обсягах до 3 500 000 тонн», оскільки «лише ТОВ «Хліб Інвестбуд» відповідає головним умовам постачання за кількістю та термінами».

Нагадаємо, минулого року ХІБ отримав підряд Агарного фонду на закупівлю 5 млн т зерна на 7 млрд грн. Взимку компанія отримала велику частину квот на експорт зернових.

При цьому держава віддала 51% статутного капіталу ТОВ «Хліб Інвестбуд» приватному ТОВ «Каласар», до діяльності якого причетні бізнес-партнери родини міністра АПК Миколи Присяжнюка. Проте Присяжнюк публічно заявляв проте, що держава контролює 61% ХІБу.