- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Гуртовий базар Присяжнюка

Понад мільярд державних інвестицій в гуртові аграрні базари будуть освоювати фірми, причетні до бізнес-минулого міністра АПК Миколи Присяжнюка.

Тема будівництва гуртових сільськогосподарських ринків по всій Україні якось незаслужено пройшла повз увагу широкого загалу. Хоча воно того варте. Уряд планує до 2013 року залучити до цієї програми близько 4 мільярдів гривень, із яких 1,2 мільярда будуть з державного бюджету. Цей ласий шматок держбюджету почали освоювати наприкінці 2010 року у Львові та Києві.

7 жовтня МінАПК видало наказ №625. Цим документом міністр Микола Присяжнюк надав статус гуртового ринку сільськогосподарської продукції товариству з обмеженою відповідальністю «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний» (далі ринок «Столичний»). І водночас відмовив у цьому статусі двом компаніям, які ще з часів уряду Тимошенко намагались його отримати. До речі, саму програму будівництва гуртових ринків теж розпочали при Тимошенко.

Далі події розвивались досить швидко. 

12 жовтня уряд виділив 50 млн грн. із Стабфонду, які були поділені між київським ринком «Столичний» (4 млн грн.) та львівським ТзОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Шувар» (46 млн грн.).

«Тижню» вдалось з’ясувати в МінАПК на що мали піти ці кошти. У Львові – на роботи, пов’язані з розширенням існуючого ринку, у тому числі викуп земельних ділянок та будівництво під’їзних шляхів та інженерних комунікацій, а також виплату 50-процентної компенсації вартості необхідного обладнання. «Шуваром» володіє відомий місцевий підприємець Роман Федишин. 

У Києві гроші виділені для компенсації витрат, пов’язаних з розробленням проектно-кошторисної документації з будівництва оптового ринку.

Уже 22 грудня Микола Присяжнюк взяв участь у урочистому закладенні капсули  київського ринку, який розташується поряд з об’їзним шосе на території Софіївсько-Борщагівської сільради. По плану перша черга ринку запрацює влітку цього року.

В принципі нові оптові аграрні ринки – діло благе. Оскільки таким чином створюються майданчики, де будь-який виробник міг би продати свою продукцію, не зустрічаючи звичайних перепон. 

Проте, усвідомлюючи які звичаї царюють у нинішньому МінАПК, «Тиждень» перевірив хто ж буде контролювати нові оптові ринки. Для цього ми перевірили засновників ТОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний».

Засновників виявилось двоє. Це будівельна фірма ТОВ «Відрада-буд» (її статутний фонд аж 33,20 тис грн.) і ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (статутний фонд 65 тис грн.).

Найбільш цікавою виявилась остання фірма. У неї двоє засновників – ТОВ «Регіональний аграрно-маркетинговий центр «Шувар» (належить вже згаданому Роману Федишину), та Віктор Олександрович Пономаренко. Вивчення зв’язків цього громадянина вивело на Миколу Присяжнюка. 

Пономаренко є окрім усього іншого співзасновником ТОВ «Нові інвестиційні технології». Ця фірма заснувала компанію «Торговий дім «Південна зернова компанія України». Співзасновниками виступили Інга Вершиніна та австрійська фірма «Уеллмайнд інвест гмбх».

Інга Вершиніна стала відома кілька років тому, коли отримала мандат нардепа по списку БЮТ, а потім перейшла до «антикризової» коаліції Партії регіонів, комуністів та соціалістів і отримала пост голови НАК «Хліб України».

Але більш цікава австрійська фірма. Преса вже повідомляла, що за часів тієї ж «антикризової» коаліції «Уеллмайнд інвест гмбх» виявилось співзасновником такого собі ТОВ «Монолітінвест». А разом з австрійцями співзасновником фірми стали Олена Ставицька та особисто Микола Присяжнюк.

Отже маємо таку ситуацію, коли «ринковик» Пономаренко знаходиться від міністра Присяжнюка на відстані австрійської фірми. Вона дуже часто світиться засновником в компаніях, що мають відношення до єнакієвсько-донецького середовища, з якого вийшов Микола Володимирович.

Звичайно, не можна твердити, що міністр є безпосереднім бенефіціаром свого ж рішення про залучення ТОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний» до освоєння державного мільярду. Проте вимальовується дуже цікава тенденція. Найбільші підряди в аграрній галузі – це і поставки цукру [1] майже на мільярд, і скандальна історія з експортом зернових [2] – отримують компанії, які так чи інакше пов’язані з бізнес-партнерами Миколи Присяжнюка. Тенденція…

Вперше опубліковано в «Тижні [3]»