- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У Єжеля переділили ринок харчування солдатів під соусом надуманих проблем з законодавством

Міністерство оборони уклало договір на організацію харчування майже 14 тисяч військовослужбовців у 6 областях держави з компанією «ОптУкрпром-ВР». Про це повідомляє «Тиждень» з посиланням на прес-службу міністерства.

Як зазначили у Міноборони, договір було укладено після заяви з боку фірми «Івала» про припинення забезпечення харчування військовослужбовців з 9 лютого.

«З метою недопущення зривів гарячого харчування військовослужбовців в першу чергу у військових госпіталях, ліцеях та військових частинах, що несуть бойове чергування, на прохання керівництва Міністерства оборони України компанія «ОптУкрпром-ВР» вже ввечері 8 лютого розпочала завезення продуктів харчування та налагодження роботи у цих військових частинах і установах», –  сказано у повідомленні міноборони.

Зранку 9 лютого військовослужбовці, що знаходяться на лікуванні у госпіталях, та несуть бойове чергування, вихованці ліцеїв були забезпечені гарячим харчуванням, запевняють в оборонному відомстві.

В інших військових частинах, за даними Міноборони, сніданок 9 лютого для особового складу було організовано сухим пайком та гарячим чаєм. Але вже о 10-11-й годині ранку до військових частин розпочали прибувати вантажні автомобілі з продуктами харчування та персоналом компанії «ОптУкрпром-ВР». Таким чином, відзначають у відомстві, обід та вечеря у цих військових частинах будуть організовані належним чином та у відповідності до затверджених норм.

Разом з тим, як стало відомо Тижню, Генеральна прокуратура внесла припис міністру оборони Михайлу Єжелю з вимогою вжити невідкладних заходів до усунення порушень вимог законодавства щодо забезпечення належного та безперебійного харчування військовослужбовців.

Нагадаємо, 8 лютого керівники підприємства «Івала» та державного підприємства Міністерства оборони «Білоцерківський воєнторг», які забезпечують харчування солдат, заявили [1], що Міністерство оборони виштовхує їх з ринку, створюючи мільйонні заборгованості. Міноборони борги пояснило змінами [2] у тендерному законодавстві.

9 лютого, міністр оборони Михайло Єжель заявив [3], що підприємство «Івала» має у суді довести, що Міністерство оборони заборгувало йому за послуги з організації харчування військовослужбовців. «За борги треба боротися. Вони думали, що якщо є заборгованість, то їм усе віддадуть на «блюдечке с голубой каемочкой». Так не виходить. Ми готові судитися і віддати борг. Але треба, щоб був зворотній зв’язок», – сказав Єжель.

У Міноборони визнали заборгованість перед двома фірмами, які надають послуги з організації харчування військовослужбовців, на загальну суму близько 120 мільйонів гривень.

«Справа в тому, що усі комерційні структури харчують особовий склад за державні кошти. Там, де залучаються державні кошти, повинні проводитися тендерні закупівлі. У 2007 році, коли комерційні структури приступили до харчування військових, пролонгація договорів відбувалася щороку», – сказано у повідомленні.

У зміненому законі про державні закупівлі визначено – продовжувати дії договорів з 1 січня 2011 року з переможцями торгів 2007-2010 років.

«Тому було прийнято рішення – продовжувати дії договорів з 1 січня 2011 року з переможцями торгів 2007-2010 років. Згодом було прийнято інше рішення – продовжувати договори не з переможцями торгів 2007-го, а тільки 2009-2010 років», – пояснюють у Міноборони.

У 2009 році, Законом про Державний бюджет, усім фірмам було продовжено дію договорів на рік.

«Тобто, апріорі вони не повинні були проводити ніякі торги. Але коли Міністерство оборони України подало відповідні документи для того, щоби взяти зобов’язання на харчування особового складу, Державне казначейство їх не прийняло. Виникла колізія, що Міністерство оборони не може подовжити дію договорів. Не дивлячись на це, фірми продовжують надавати послуги з організації харчування військовослужбовців і надалі, без зривів», – говорять у відомстві.

Таким чином, вважають у Міноборони, вирішити нормативно-правову колізію, що виникла в цьому питанні, можливо лише в судовому порядку. Зараз усі матеріали знаходяться в Господарському суді Києва.

«Тільки після рішення суду Міністерство оборони України зможе погасити існуючу заборгованість, не порушуючи норм чинного законодавства», – запевнили у МОУ.