Президентський вертоліт. Від братви з любов’ю
08.02.2011   //  

ДУСя орендувала коштовний гелікоптер для президента у фірми, заснованої донецькими друзяками Януковича, які «подарували» йому «Межигір’я».

«Чим далі в ліс, тім товщі партизани». Саме по такому сценарію розгортається «авіагейт» за участю президента Віктора Януковича.

«Наші гроші» дослідили історію ТОВ «Центравіа», у якої за 7,5 млн грн. на рік орендовано вертоліт «Augusta 139» для перевезення Януковича.

Це вже зараз засновниками фірми фігурують Павло Ковальов та віргінський офшор «Блайт асошіітс інк».

А першими засновниками «Центравіа» у 2007 були донеччанин Павло Володимирович Литовченко та ТОВ «Укркиївресурс».

Це вже зараз Павло Литовченко за списком Партії регіонів обрався депутатом Київської облради і став головою постійної комісії з питань капітального будівництва, архітектури та інших інфраструктур області.

А у 2007 році він брав найактивнішу участь у процесі відчуження у держави резиденції «Межигір’я», нині окупованої Віктором Федоровичем. Литовченко тоді був співзасновником не тільки «Центравіа», але й ТОВ «Танталіт», на яке була оформлена оренда 127,5 гектарів у Вишгородському районі під Києвом поряд 1,7 га, орендованими особисто Віктором Федоровичем.

З огляду на ледь не параноїдальну жагу президента до безпеки у всіх її проявах, оформлення вертольота на фірму «перевірених часом хлопців» виглядає логічним. Оскільки мова йде про засіб переміщення у просторі президентського тіла. То ж кому, як не своїм в дошку довірити володіння вертольотом?

Проте дивує жадібність до понтів. У розпорядження НГ опинився документ, підписаний заступником Держуправління справами О.М. Панько. У ньому йде мова про авіапарк ДУСі, який обслуговує президента. Серед іншого йде мова про італійський гвинтокрил «Augusta».

«Для забезпечення оперативних спеціальних авіаперевезень вищих посадових осіб України на коротку відстань, у тому числі до необлаштованих майданчиків авіапідприємством залучається вертоліт Augusta 139 бортовий номер UR-CRB, який є єдиним екземпляром в Україні, допущеним до експлуатації в ТОВ «Центравіа»,  що підтверджується висновком Міністерства транспорту та зв`язку України та Управлінням державної охорони України», – цитуємо з документу (повністю опис президентського авіапарку і вартість його обслуговування тут).

Виділена нами фраза по-чиновницьки неоковирна. Її можна зрозуміти так, що італійський вертоліт єдиний, допущений до експлуатації в ТОВ «Центравіа». Тобто фірма має лише один вертоліт.

А можна зрозуміти й так: вертоліт Януковича – єдиний такий в Україні. У жодного «реального пацана» більше нема такої крутизни.

І це було б не дивно. Оскільки вже не раз говорилось про те, що Augusta 139 крутіша від вертольотів, на яких літають шишки з ЦРУ та ФБР, не кажучи про нікчем з Європи. Навіть у Ахметова немає такої.

Слідуючи цій логіці, доречно поставити й таке питання: якщо хтось хотів зробити президенту приємне у вигляді коштовного італійського гвинтокрила, то навіщо за це брати державні кошти? Бо мова йде про чималу суму – майже мільйон доларів на рік.

Виглядає так, що хтось зробив Януковичу приємно за рахунок платників податків – кожен українець заплатив 17 копійок, аби президент міг один рік орендувати унікальну цяцьку вартістю не менш $17 млн. Але чи всі українці погодились би скинутись на незламний вертоліт, якому Янукович довіряє своє життя?