- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

МВС викинуло з тендеру конкурентів ЄДАПСу, не зважаючи на меншу ціну

У тендері МВС на друк паперових бланків документів суворого обліку була більш дешева пропозиція, ніжу у переможця торгів концерну ЄДАПС. Однак держкомпанія з більш дешевою пропозицією не була допущена навіть до оцінки пропозиції. Про це повідомляється у рішенні Антимонопольного комітету від 20 січня.

ДП «Київська офсетна фабрика» 22 грудня взяла участь у тендері МВС на друк паперових бланків суворої звітності з пропозицією 102,48 млн грн.

Також заявки подали концерн ЄДАПС з ціною 108,21 млн грн. та держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» з ціною 130,14 млн грн.

Проте «Київська офсетна фабрика» не була допущена до оцінки пропозицій через відсутність банківської гарантії, необхідної для участі у конкурсі і подала до Антимонопольного комітету скаргу на дії МВС стосовно тендеру. Скаржник жалівся на відсутність у ЄДАПСу ліцензії Мінфіну на виготовлення бланків. Однак АМКУ став на сторону концерну, оскільки відповідна ліцензія є у одного з учасників концерну, а саме у держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Зоря». Разом з тим, «Київська офсетна фабрика» не оскаржувала дії МВС стосовно її недопущення до тендеру через відсутність банківської гарантії. Рішення АМКУ датоване 20 січня 2011 року.

Переможцем торгів став ЄДАПС [1]. Окрім цього концерн по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника» також отримав від міліції підряд на друк талонів техогляду автомобілів вартістю майже 900 млн грн. [2]

Нагадаємо, консорціум ЄДАПС утворено кількома приватними фірмами, держпідприємствами і департаментом ресурсного забезпечення МВС. Інтереси концерну лобіює нардеп Василь Грицак (Партія регіонів).

На початку 2010 року уряд Юлії Тимошенко намагався змінити підпорядкування ДП «Поліграфічний комбінат «Україна», який брав участь у вищезгаданому тендері МВС. Урядовці вважали, що держкомбінат «приватизований ЄДАПСом». Однак ця спроба завершилась невдало, оскільки уряд Тимошенко пішов у відставку через перемогу у президентських виборах Віктора Януковича (Партія регіонів).

Нагадаємо, відсторонення конкурента від участі у торгах через відсутність банківської гарантії нещодавно відбулось [3]у тендері вартістю понад 400 млн грн.  Тоді до участі у торгах ВАТ «Донбасенерго» не було допущено державне підприємство «Вугілля України», яке пропонувало значно меншу ціну, ніж компанія ДТЕК Ріната Ахметова, яка зрештою перемогла у торгах.