Клюєв не дав Ахметову&Ко розпиляти 23 вугільних мільярди
07.02.2011   //  

Міністерство економіки не погодило держпідприємству «Вугілля України» застосування процедури закупівлі в одного учасника на суму 22,68 млрд грн. Рішення опубліковане в «Віснику держзакупівель».

«Вугілля України» 25 листопада звернулось за дозволом на закупівлю 25,24 млн тон вугілля на суму 22,68 млрд грн. у 30 державних вугледобувних підприємств і ТОВ «ДТЕК трейдинг» Ріната Ахметова. Вугілля необхідне для надходження палива на ТЕС та забезпечення стабільної роботи з виробництва електроенергії та тепла у 2011 році.

Необхідність проведення неконкурентної процедури закупівлі «Вугілля України» пояснювало тим, що «проведення відкритих торгів спричинить тиск на ціну вугілля, оскільки більшість підприємств вугільної промисловості не матимуть можливості конкурувати на ринку енергетичного вугілля».

Мінекономіки відмовило через те, що подані документи в частині обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника не підтверджують наявності підстав, передбачених ст.39 закону про державні закупівлі. Повністю текст рішення Мінекономіки та обґрунтування закупівлі тут.

Середня вартість тони вугілля в цій закупівлі складала 898 грн. За даними «UA Energy»,  в 2010 р. вугілля коштувало 679 грн/т з урахування ПДВ.