- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Мільйони для Лавриновича з партнерами

Нещодавно із юридичною компанією «Лавринович і партнери» сталась кепська історія. «Центр державного земельного кадастру» (ЦДЗК) вирішив, що лише ця фірма може написати проекти кількох урядових постанов і інших актів. І що ця інтелектуальна робота коштує 4,25 млн.грн.

ЦДЗК звернувся до Мінекономіки дозволити заплатити таку суму, але останнє несподівано відмовило. Ясна річ, що подібний контракт не міг не збудити журналістську уяву. Відтак наприкінці січня на «Наших грошах» і в інтернет-виданні «Тиждень» з’явився текст про те, що Лавринович-старший вирішив заплатити Лавриновичу-молодшому понад 4 мільйони за створення законодавчої бази для державного ЦДЗК.

У текстах, виявилась одна суттєва помилка: «Центр державного земельного кадастру» не підпорядковується Міністерству юстиції, принаймні поки що. А відтак стверджувати, що подібну оборудку лобіював міністр юстиції журналісти не могли.

Про це всі видання, які передрукували текст, оперативно повідомила фірма «Лавринович і партнери». Окрім того вона розіслала прес-реліз, у якому додала ще думок, чому вона вважає цей текст необ’єктивним. Цитуємо:

«У відповідь на публікації в деяких Інтернет-виданнях інформації, що не відповідає дійсності, та з метою застереження від подальшого поширення неправдивих відомостей щодо професійної діяльності, ТОВ «Адвокатська фірма «Лавринович і партнери» повідомляє наступне.

ТОВ Адвокатська фірма “Лавринович і партнери» ніколи не надавала послуг Державному підприємству «Центр ДЗК», не визначала вартості послуг і не отримувала жодних оплат. Договірні зобов’язання між двома зазначеними підприємствами відсутні.

Додатково зазначимо, що за сім років на ринку юридичних послуг «Лавринович і партнери» ніколи не були отримувачами бюджетних коштів і не обслуговували жоден з органів влади».

Зважаючи на це, «Лавринович і партнери» просили сайти познімати тексти. Більшість видань прислухалось. Зняв текст і «Тиждень».

Натомість «Наші гроші» вирішили на місце, де знаходився, попередній матеріал – повісити оновлений.

Річ у тому, що окрім факту, кому підпорядковується ЦДЗК, усе інше в статті – правда.

Цитуємо з попередньої версії:

«У грудні держпідприємство «Центр державного земельного кадастру» (ЦДЗК) звернулось до Міністерства економіки за дозволом провести торги по неконкурентній процедурі «закупівля у одного учасника».

ЦДЗК хотів, щоб ТОВ «Адвокатська фірма «Лавринович і Партнери» отримала 4,25 млн грн. за розробку «нормативно-правових актів для забезпечення господарської діяльності ДП «Центр державного земельного кадастру».

Тобто за те, щоб приватні юристи написали проекти документів, які б у разі їх прийняття урядом, стали підґрунтям для функціонування Центру….

В «обґрунтуванні» [1] абсолютно відверто описана схема, за якою фірма «Лавринович і партнери» почала претендувати на отримання грошей…

«З метою недопущення утворення прогалин у законодавстві, між ДП «Центр державного земельного кадастру» та ТОВ «Адвокатська фірма «Лавринович і Партнери» 02.07.2010 укладено попередній договір про вивчення питання та визначення видів нормативно-правових актів, які необхідно розробити для забезпечення діяльності Центру ДЗК з 1 січня 2011 року», – йдеться в «обґрунтуванні».

Юристи визначили, що Центру потрібні два проекти урядових постанов з назвами «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Щоб написати ці два проекти потрібно розробити ще кілька нових проектів та змін до існуючих актів – усього 19 штук на 4,25 млн грн. Або 224 тисячі гривень за один документ.

І насамкінець Центр співає осанну фірмі міністерського сина:

«Висококваліфікованими фахівцями ТОВ “Адвокатська фірма “Лавринович і Партнери”, на виконання Попереднього договору вже проведено ретельне дослідження особливостей суспільних відносин, що потребують правового регулювання. Крім того, спеціалісти учасника володіють необхідними знаннями та досвідом у галузі земельного права та нормотворення, а також здатні забезпечити відповідну якість нормотворчих послуг, які є предметом закупівлі. Глибоке знання фахівцями учасника такої складної галузі права як земельне та попереднє вивчення вищезазначених питань  значно зменшить час, необхідний для розробки відповідних нормативно-правових актів».

Що ж окрім, заперечення, кому підлягає ЦДЗК, обурює юристів «Лавринович і партнери»? По пунктах:

1.      «Лавринович і партнери» ніколи не надавала послуг Державному підприємству «Центр ДЗК»,

2.      не визначала вартості послуг

3.      не отримувала жодних оплат

4.      Договірні зобов’язання між двома зазначеними підприємствами відсутні

З подібною логікою можна було би ще додати, що небо – синє, а дерево – дерев’яне. Зрозуміло, що «Лавринович і партнери» «не надавали, не отримували і договорів не підписували». Усе це Центру кадастру не дозволило зробити Міністерство економіки.

А якби дозволило, то важко собі уявити, що фірма, яка отримала право підписати чотиримільйонний контракт, вирішила «не підписувати, послуг не надавати і грошей не отримувати». У кожному разі про ці її дії ми вже ніколи б не дізнались.

Так що текст ми лишимо для історії. Дуже вже цікаво продовжити тему, дочекавшись, хто ж врешті-решт випише для ЦДЗК законодавчу базу. І за які гроші.