- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Нафтогаз визнав, що юристи Фірташа не потягнуть суд з італійцями

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 13 січня уклало угоду з французькою компанією «White&Case LLP» вартістю 1,75 млн грн.

Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Юристи мають представляти інтереси «Нафтогазу» в частині підготовки апеляційного подання та подачі його до Апеляційного Суду Свеа (Швеція) по справі, порушеній 24 січня 2008 року за позовом компанії «Italia Ukraina Gas S.p.a.» щодо виконання контракту на поставку природного газу в 2004-2013 роках.

White&Case LLP обрано за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника».

У обґрунтуванні вибору саме такої процедури, яке є в розпорядженні НГ http://nashigroshi.org/ [1], це пояснюється тим, що вказана юридична компанія вже представляла інтереси «Нафтогазу» у 2010 році. За новим договором White&Case LLP отримають 1,75 млн грн. за послуги, які будуть надавати до лютого 2011 року.

Нагадаємо, восени 2010 року ТОВ «Юридична компанія АВРК-Право», пов’язана з співвласником «Росукренерго» Дмитром Фірташем, стала переможцем трьох тендерів «Нафтогазу» на юридичні послуги на загальну суму 45,09 млн грн.

Разом з тим, у обґрунтуванні вибору White&Case LLP для підготовки апеляції по справі «Italia Ukraina Gas S.p.a.» говориться, що залучення нових юридичних радників до цієї справи «може призвести до закупівлі послуг, які  не відповідають вимогам та потребам Компанії».

Нижче наводимо обґрунтування закупівлі послуг у White & Case LLP у частині «Причини та обставини, якими керувався замовник під час обрання процедури закупівлі в одного учасника»

Протягом 2009-2010 років в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма (Швеція) триває розгляд справи, порушеної 24 січня 2008 року за позовом компанії «Italia Ukraina Gas S.p.a.» до Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» щодо виконання умов Контракту на поставку природного газу в 2004-2013 роках.

За результатами першої стадії  Арбітражний Трибунал виніс Окреме Арбітражне Рішення.

На другій стадії, яка наразі триває, Арбітражний Трибунал прийме остаточне рішення у справі та розгляне питання щодо розміру штрафів та збитків.

У 2010 році інтереси Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»  представляла компанія «White & Case LLP».

Юридичними радниками Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» компанією «White & Case LLP» роз’яснено, що за шведським правом Компанія має право оскаржувати Окреме Арбітражне Рішення та рекомендовано його оскаржувати з огляду на ряд підстав.

Кінцевим терміном апеляційного оскарження вищезазначеного рішення у справі за позовом компанії «Italia Ukraina Gas S.p.a.» є 18 січня 2011 року, до того ж, грудень та січень –  місяці, які містять багато святкових днів (Католицьке Різдво, Новий рік, Різдво за Православним календарем), у зв’язку з цим кількість робочих днів для підготовки та подання апеляційної скарги є дуже обмеженою. При цьому,  юридичним радникам Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» необхідно буде дослідити питання порушення публічного порядку, питання юрисдикції та вірогідної помилкової поведінки арбітрів, підготувати проект оскарження, внести до нього зміни відповідно до потенційного розвитку подій в арбітражному провадженні, вчинити процесуальні дії, необхідні для подання оскарження в Апеляційний суд Свеа, а також здійснити інші необхідні дії.

Враховуючи необхідність подальшого погодження Компанією окремих процесуальних дій та обмежений час для підготовки до арбітражного оскарження, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вважає, що найефективнішим та найдоцільнішим буде продовжувати роботу із юристами компанії «White & Case LLP», що дозволить зменшити потенційні витрати на юридичні послуги із супроводження арбітражних справ та дасть можливість уникнути будь-яких невиправданих затрат, спричинених залученням нових радників. Крім того, залучення юридичних радників, не обізнаних достатньо у діяльності Компанії та її арбітражних справах, може призвести до закупівлі послуг, які  не відповідають вимогам та потребам Компанії.

Тому, існує термінова потреба в закупівлі послуг в галузі права (юридичні послуги з представництва інтересів в апеляційному провадженні в частині підготовки апеляційного подання та подачі його до Апеляційного Суду Свеа).

Голова Комітету з конкурсних торгів                                       Н.Канюк