Як заробляли на Податковому кодексі
17.01.2011   //  

Після провалу Податкового кодексу Янукович звільнив з Мінфіну одну з його авторок. Але хто поверне 11 мільйонів, заплачених за наукове обґрунтування азаровського чуда?

Днями президент Віктор Янукович звільнив з роботи заступницю міністра фінансів Тетяну Єфіменко у зв’язку з виходом на пенсію. Хоча секретом полішинеля була реальна причина відставки – Тетяна Іванівна була однією з ключових фігур у робочій групі, яка виписувала Податковий кодекс. Через пенсійний вік її легко було принести в жертву президенту, вкрай роздратованому підприємницькому майдану.

Обґрунтовуючи своє вето на Кодекс, Янукович фактично розгромив розробників в пух і прах. Мовляв, неконституційні речі пишете, чиновники. Азаров похапцем погодився. Мовляв, дійсно, шо-то-ето-самоє, перестарались.

Проте ніхто навіть словом не обмовився, що для написання податкового талмуду, який народив новий Майдан, було витрачено купу грошей.

За даними НГ,  Мінфін 9 листопада уклав понад два десятки угод на закупівлю наукових робіт, які так чи інакше стосуються податкової реформи. Загальна сума – 11,42 млн грн. Ось їх назви:

– «реформування податкової системи в умовах впровадження Податкового кодексу України»

– «реформування системи бухгалтерського обліку в Україні»

– «фіскальні механізми формування дохідної частини бюджету в Україні»

– «реформа бюджетної системи України на інноваційних засадах»

– «забезпечення збалансованості та стійкості бюджетної системи України»

– «механізми державного фінансового регулювання в посткризовий період»

– «вдосконалення управління у бюджетній сфері в посткризовий період»

Подивившись на ці назви, бютівець Сергій Міщенко завірив нас, що це «м’ясо для Податкового кодексу, а автори-науковці мають бути співавторами Податкового кодексу».

На жаль, у супровідній документації до Кодексу списку розробників немає, є просто ініціатор: «Азаров М.Я. Кабінет Міністрів України». Та й навряд чи науковці могли б юридичною мовою написати документ на 642 сторінках.

З огляду на це заступник голови податкового комітету ВР Сергій Терьохін (БЮТ) вважає, що представлений список наукових праць «це банальні відкати. Зазвичай такі праці на 90% складаються з вже діючих законів. Я це знаю, бо я сам майже всі їх написав».

Проте важко уявити, що цілий Азаров спокусився на жалюгідні як для прем’єра 11 мільйонів. Олександр Бондар з НУНС вважає, що «це не рівень Азарова, це інтереси середньої ланки Мінфіну».

Звичайно, довести відкати у тонкій науковій сфері вкрай важко. Однак якісь речі можуть викликати здивування.

Наприклад, Тетяна Єфіменко відома не тільки за роботою у Мінфіні. Її перу належить докторська дисертація 2003 року «Податкове регулювання економічного розвитку», у якій доведено, що «в фазе спада и стагнации государственное вмешательство [в экономическое развитие]должно быть максимальным». Саме це, загалом, і прописано в нинішньому Кодексі. До речі, на одній з «Свобод слова», «регіоналка» Інна Богословська, захищаючи Азарова, заявила, що документи для Податкового кодексу готувались саме з 2003 року. Проте це може бути просто цікавим співпадінням.

А ось до грошей наближає інший факт. Півтора мільйони з мінфінівських грошей освоїли два вузи – ЗАТ «ПВНЗ «Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій» та ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України». Перший з них – це повністю приватна структура, у якій Єфіменко колись була завідувачкою кафедри. Мабуть це ще тоді, як вона очолювала Запорізьку обласну податкову. Другий – державний, і саме в ньому Тетяна Іванівна зараз відома як заввідділом управління економікою. Тож при розподілі грошей обов’язкова мала бути врахована її думка про кваліфікованість цих установ. Все-таки вона знає їх дуже добре.

Загалом 11,42 мінфінівських мільйонів освоїли майже десяток наукових установ. Майже половину з них – 4,15 млн грн. – дісталось Національному університету Державної податкової служби, у якого купили «Реформування податкової системи в умовах впровадження Податкового кодексу України». Ближче до самого Азарова зв’язку вже, мабуть, не буває.

Ректор університету Петро Мельник нещодавно став нардепом по списку Партії регіонів. Його можна назвати одним із найславетніших соратників Миколи Яновича, що створив саму Державну податкову адміністрацію.

Наприклад, підручники «Податок на додану вартість» та «Адміністрування податку на додану вартість» мають такий список авторів: Азаров М.Я., Ярошенко Ф.О., Мельник П.В. та ін.

Відзначимо, що Ярошенко з цього списку – це нинішній міністр фінансів, відомство якого і розщедрились на мільйони для науковців. «Свій до свого по своє» у чистому вигляді. Так що нинішня влада України – справжня, українська…

 

«Наші Гроші»,  вперше опубліковано в «Українському тижні»