Пограбуй бабусю – 3. Відремонтуй офіс!
17.01.2011   //  

В огляді НГ десятки мільйонів, виділені цієї осені на ремонт офісів Януковича, Азарова, Мінюсту, нардепів, податківців, Генпрокуратури.

Після інавгурації Віктора Януковича відбулось настільки масштабне оновлення вищих ешелонів влади, що голова уряду Микола Азаров навіть був змушений видати розпорядження про заборону витрачання коштів на ремонт та закупівлю офісів держслужбовців, закупівлю автівок, святкову гульню та придбання всіляких примочок на кшталт мобільних телефонів.

Раніше НГ  повідомив як відреагували на це чиновники середньої ланки. Ось вам, Микола Янович, корпоративи,  а ось вам нові офіси на сотні мільйонів гривень.

А все чому? Тому що про заборону Азарова забули одразу і він  сам, і його бос, і інші топ-чиновники. Ось приклади, про які повідомлено цієї осені в офіційному виданні Міністерства економіки «Віснику державних закупівель». Знову рахуємо чиновницькі витрати в мінімальних пенсіях по 709 гривень, які в Україні отримують мільйони пенсіонерів.

  • уряд вгатив 1,76 млн грн. або 2483 пенсії на заміну кондиціонерів та влаштування навісу над одним з під’їздів;
  • Адміністрація президента розстаралася на ліфт ціною 0,99 млн грн., або 1251 пенсія. Пікантність в тому, що ці гроші витрачені на красування перед іноземцями. За словами голови ДУСі Андрія Кравця, Янукович не буде ним користуватись. Він буде працювати виключно для обслуговування іноземних делегацій – доставляти гостей президента в зал прийомів. Тобто з нинішньою зовнішньополітичною активністю Януковича ліфт буде працювати в найкращому разі раз на місяць. А іграшка дуже дорога. Як повідомляв Тиждень, президентський ліфт обійшовся в три рази дорожче, ніж підйомники для інших українців;
  • Володимир Литвин знайшов гроші, щоб заплатити будівельникам за реконструкцію будівлі парламентських комітетів по вул.Садова, 3 (сховане за новеньким офісним центром парламентарів). Там з 2005 року ремонтували та надбудували два поверхи для офісів нардепів, однак гроші якраз на початку фінансової кризи закінчились. І ось знайшлись: 30,35 млн грн. або 42807 пенсій. Нормально…
  • ДУСя замовила додаткові проектні роботи реставрації Маріїнського палацу на 1,7 млн грн. або 2396 пенсій. Багатостраждальний ремонт майбутньої резиденції президента (поряд з парламентом), розпочатий ще за часів Віктора Ющенко, вже з’їв десятки мільйонів. Але, як бачимо, за нового президента вдалось знайти можливості для додаткових робіт;
  • Державна податкова адміністрація порадувала черговими витратами на ремонт головного офісу на Львівській площі. На роботи з коригування робочого проекту “Капітальний ремонт адміністративного будинку ДПА” виділено 4,98 млн грн. або 7020 пенсій. І це після того, як влітку улюблене відомство Азарова заплатило 2,5 млн грн. на створення тимчасових робочих міст для керівників ДПАУ, поки буде йти ремонт у їх офісах. Тобто тоді мільйони заплатили, щоб азаровські орли з комфортом пересиділи ремонт. І тоді ж, ДПАУ купило для своїх співробітників в Києві півтора десятка квартир на 9,58 млн грн. і різних ксероксів на 8,9 мільйонів. Життя вдалось, чи не так?
  • Урядове інформагентство «Укрінформ» теж не відстає від свого патрона. На ремонт і опорядження фасаду та вестибюля офісу по вул. Б.Хмельницького віддано 3,27 млн грн. або 4615 пенсій;
  • Мінюст Олександра Лавриновича за ремонт офісів на вул.Городецького та пер.Рильського розкошелився на 2,93 млн грн. або 4132 грн.
  • Генеральна прокуратура напередодні звільнення Олександра Медведька (мабуть знали, що йому не подовжать термін повноважень) причепурила фасад та вхідну групу офісу ГПУ на вул.Різницька за 0,60 млн грн. або 843 пенсії. У порівнянні з вищезгаданими така мала сума виглядає навіть якось непристойно. Тож можемо чекати на більш масштабну реконструкцію.

Отже загалом топ-менеджери влади України, обраної за результатами останніх президентських виборів, цієї осені суто на ремонт офісів витратили 46,58 млн грн. або 65698 пенсій. Ось хто може однією рукою писати «Життя вдалось» червоною ікрою по чорній, а іншою – розпорядження про заборону на ремонти офісів.

«Наші гроші»,  вперше опубліковано в «Тижні»