Наша дорога міліція
17.01.2011   //  

Керівництво МВС розгорнуло нечувану досі закупівлю всього необхідного для силової структури. Ціни завищуються інколи в кілька разів.

Будь-яка політична сила, прийшовши до влади, передусім опікується своєю безпекою. Принаймні так відбувається в країнах третього світу. Оскільки Партія регіонів виявляє більше симпатій до керованої демократії російського та китайського зразка, не слід дивуватися, що Міністерство внутрішніх справ одразу з приходом донецької команди Анатолія Могильова (більш ніж половина заступників міністра, як і їхній бос, – вихідці з Донбасу) здійснило масштабні закупівлі техніки, необхідної для функціонування правоохоронного органу. Однак нові керманичі виявилися надто «голодними» до перспектив, які відкриває монопольне управління такою потужною конторою з багатомільярдним бюджетом. Тиждень проаналізував офіційно опубліковані у «Віснику держзакупівель» звіти МВС про цьогорічні придбання й знайшов кілька угод, якими мають зацікавитися слідчі. Але вже з інших правоохоронних органів…

Товари подорожчали в рази

Вагоме підґрунтя для підозр – придбання бронежилетів. Торік МВС купувало їх у ТОВ «Матеріалознавство» (воно виграло відкритий тендер) по 1804 грн за штуку. У 2010-му цю саму фірму обрали за процедурою «закупівля в одного учасника», яка передбачає, що МВС обирає продавцем кого хоче й придбає в нього товар за вказаною продавцем ціною. Тож не дивно, що цього разу бронежилети коштували 6596 грн, тобто втричі дорожче, ніж рік тому.

Викликає питання також закупівля в АТЗТ «Компанія «Сатурн Дейта Інтернейшенл» вимірювачів ступенів сп’яніння типу «Драгер 6810». Вони обійшлися департаменту ДАІ в 15,92 тис. грн за штуку (загалом придбано 148 шт. на 2,37 млн грн). Між тим навіть поверховий пошук в інтернеті засвідчив, що ці самі алкотестери можна було б придбати майже вдвічі дешевше. Але в іншої фірми.

Зміна продавця уніфікованих валіз для огляду місця подій теж призвела до майже дворазового здорожчення товару. Рік тому ТОВ «ПКФ «Інжен» продавало їх міліціонерам по 5,7 тис. грн за штуку, а 2010-го їх купували в ТОВ «Екcпертні системи плюс» по 8,4 тис. грн (загалом 952 комплекти на 8 млн грн).

Ще інтимніші стосунки у МВС склалися з продавцями радарів для дистанційного вимірювання швидкості типу TruCAM. У минулі роки міліціонери купували російські «Візири», які викликали нарікання водіїв на недостовірність даних. Тепер це питання вирішили закрити, озброївшись приладами, які не тільки автоматично фіксують перевищення швидкості, а й тримають супутниковий зв’язок із системою GPS, тож порушник правил отримує як фото його авто під час перевищення, так і фрагмент карти з вказаною точкою зйомки, тобто місця порушення правил.

Звичайно, розширення функціоналу тягне за собою додаткові витрати. TruCAM коштував приблизно втричі дорожче від «Візирів» – 99 999 грн за штуку (у жовтні придбано вже близько сорока приладів). Проте видання «Дорожній контроль»  з’ясувало, що ці прилади у світі коштують набагато менше – близько 15 тис. грн, що всемеро дешевше, ніж у ПП «Діректон» для українського МВС. І дешевше від славнозвісних «Візирів».

Картина машинним мастилом

З приходом Могильова МВС не шкодувало грошей на обмундирування й обладунки для своїх бійців. Кулезихисні шоломи по 3,3 тис. грн та щити по 9,1 тис. грн (вартість одного квадратного метра житла в Києві), захист для рук і ніг по 500 грн, наручники по 123 грн. А відмінникам служби – заохочувальні відзнаки по 93 грн.

НГ систематизував дані про вартість обладунків та міліцейських строїв і зобразили це на малюнку. Сподіваємося, що ця картина наочно покаже вартість одного міліціонера для платника податків. Але ще не все. Адже правоохоронці мають на чомусь їздити.

Про «Кадиллак» міністра не згадуватимемо, бо Могильов устиг здихатися цього VIP-позашляховика. А ось аналіз інших міліцейських придбань на авторинку засвідчив, що в МВС є свої улюбленці. Цього року найбільшими постачальниками міліцейських «стаєнь» стали структури нашоукраїнця Петра Порошенка (39,45 млн грн). На другому місці колишній бютівець Таріел Васадзе (28,15 млн грн). На третьому – регіонал Дмитро Святаш (14,28 млн грн). Це за даними з початку року по листопад.

Решта автотрейдерів відстають щонайменше втричі. Хоча всіх їх поєднує загальна любов МВС до купівлі найдорожчих версій авто. Наприклад, у васадзевського підприємства куплено 140 «Ланосів» по 83 тис. грн кожен. Хоча запросто можна було б придбати в того самого васадзевського «АвтоЗАЗу» тисяч на десять дешевше.

Здавалося б, що може бути простіше, ніж ВАЗ-2107. Але й «Жигулі» були придбані по 49,95 тис. грн, що на сьогодні є найдорожчою пропозицією поміж продавців. Навіть тут можна було б заощадити по три-чотири тисячі, а оскільки йдеться про закупівлю понад півтисячі авто, то економія вимірювалася б у мільйонах.

Ворона Могильова та Джарти

«Купєчєскій» розмах при витрачанні державних коштів Міністерство внутрішніх справ почало демонструвати, коли Анатолій Могильов призначив керувати міліцейськими закупівлями Дмитра Ворону.

30-річний юрист із Макіївки робив кар’єру під крилом макіївського регіонала Василя Джарти. Працював його помічником, коли той був міністром екології, став засновником кількох фірм, які причетні до користування надрами України. До речі, їхня юридична адреса – у Музейному провулку в Києві: урядова будівля, де шість років тому розміщувався тіньовий штаб Януковича. Також там розташовані державні структури, контрольовані Мінекології. Тому деякі нардепи вважають Ворону, так би мовити, касиром Джарти. Однак навряд чи це так, з огляду на юний вік новоспеченого заступника голови МВС.

Своєю чергою, тільки лінивий не називав Могильова креатурою Джарти. Ставши міністром екології в другому уряді Януковича, Джарти витягнув із Макіївки майбутнього міністра на посаду головного міліціонера Автономної Республіки Крим.

…«Численні злочини в економічній галузі залишаються реальністю: махінації з бюджетними коштами – чого лише варті та сама тендерна корупція, розкрадання земель, зловживання владою, хабарництво, – заявив президент Віктор Янукович на урочистих зборах з нагоди Дня прокуратури 30 листопада. – Це виклики, на які я чекаю гідної відповіді правоохоронних органів, насамперед прокуратури».

Але саме до земляків із Макіївки має адресувати питання гарант Конституції. Доки підлеглі генпрокурора Віктора Пшонки заповзято вишукують злочини в діяльності попередників Януковича – Азарова, з бюджетними коштами відбувається щось надто схоже на зловживання та корупцію.

 Скільки коштує один міліціонер

Предмет закупівлі

 

Ціна за штуку, грн.

 

  • кашкет повсякденний

106,74

  • емблема МВС сріблястого кольору пластмасова

4,5

  • напівчеревики хромові

216,84

  • черевики хромові з високими берцями (верх зі шкіри)

328

  • туфлі жіночі

167,88

  • чоловічий костюм (кітель, брюки) з напіввовняної тканини темно-синього кольору

701,04

  • жіночий та дівчачий костюм (кітель, спідниця) з напіввовняної тканини темно-синього кольору

668,94

  • сорочка блакитна

67,02

  • кобури до пістолетів ПМ

78,6

  • чохли до аерозольних балончиків

33,6

  • чохли до наручників

38,64

  • наручники

123

  • заохочувальні відзнаки МВС України

92,83

  • уніфікована валіза для огляду місць подій

8403

  • вимірювачі ступеня сп’яніння

15920

  • лазерний вимірювач швидкості типу “Трукам”

99999

  • 9 мм пістолетні патрони ПМ

2,7

  • кулезахисні шоломи

3319,5

  • бронежилети 4-го класу захисту

6595,8

  • протиударні щити

477

  • кулезахисні щити

9112

  • комплекти захисту рук та ніг

493

  • ВАЗ-2107

49950

Джерело: «Вісник державних закупівель»

 

P.S. Після публікації матеріалу АТЗТ «Компанія «Сатурн Дейта Інтернейшенл» звернулась до редакції з вимогою спростування. Компанія повідомляє, що ціна на алкотестери не завищена. Оскільки вони поставлені МВС у комплекті з іншим обладнанням, в тому числі термопринтерами та ін. Тому у ціну 15,92 тис. грн., вказану у «Віснику держзакупівель», включені інші складові комплекту окрім самого алкотестера, вартість якого відповідає ринковій.

Також голова МВС Анатолій Могильов з трибуни парламенту заявив, що «дійсно, «Ланоси» на 8 або 10 тисяч дорожче, ніж у мережі. Але ці «Ланоси» вже обладнані системами світлозвукового освітлення, сигналізаціями, радіостанціями і всім іншим. І їх ціна на 10% нижче, ніж пропонуються».

Наші гроші, вперше опубліковано в «Українському тижні»