- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Університет «регіонала» купив у жінки ректора квартири в Ірпіні дорожче, ніж супержитло в Києві

Національний університет Державної податкової служби (Ірпінь) 27 грудня уклав угоди на придбання житла на суму 8,08 млн грн. за результатами неконкуретної процедури «закупівля у одного учасника». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Університет купив у ПАТ «Артем-банк» 322 кв м житла по вул. Щербакова, 52 в Києві на 3,78 млн грн. Вартість одного квадратного метру склала 11,7 тис грн. або $1466.

Також у ПАТ «Брокбізнесбанк» придбано 223 кв м житла в Ірпіні по вул. Тургенівська, 50 за 4,30 млн грн. У цьому випадку вартість одного квадратного метру склала 19,3 тис грн., або $2412, що у півтора рази дорожче від закупленого житла у Києві. Брокбізнесбанк належить Сергію Буряку, який недавно очолював Державну податкову адміністрацію.

У розпорядженні НГ [1] є дані про те, що коштовне житло у Ірпіні збудоване компанією, яка контролюється жінкою керівника університету.

Зокрема, в обґрунтуванні закупівлі у одного учасника, яке університет надав Міністерству економіки для отримання дозволу на проведення неконкурентної процедури тендеру, відзначається, що Брокбізнесбанк є управителем будівництва житлового будинку в Ірпіні. А забудовником названо ПАТ «Київське спеціалізоване ремонтно-будівельне товариство». За даними системи розкриття інформації АРІФРУ [2], головою правління компанії є Олена Мельник.

Університет ДПС очолює народний депутат від Партії регіонів Петро Мельник [3], відомий як соратник Миколи Азарова з часів утворення в Україні податкової адміністрації.

Офіційно університет обґрунтовує необхідність закупівлі житла в Ірпіні «з причин зручної транспортної розв’язки, наявності розвиненої інфраструктури тощо». А також посилається на лист відділу містобудування та архітектури виконкому Ірпінської міськради, у якому вказується, що «у місті Ірпінь будується єдиний житловий будинок, що відповідає технічним вимогам університету».

Щодо закупівлі житла у Києві, вуз вказує, що «для забезпечення житлом співробітників університету у місті Києві обрано Шевченківський район м. Києва, зокрема з причин зручної транспортної розв’язки, наявності розвиненої інфраструктури тощо… В об’єкті будівництва згідно проекту передбачається створення широкої інфраструктури, дворівневого паркінгу, власного ЖКГ… Крім цього, обраний житловий будинок по вул. Щербакова, 52 у Шевченківському районі міста Києва будується із застосуванням енергозберігаючих технологій, що не мають альтернативи в Україні. Вказані технології здатні підвищити коефіцієнт використання теплової енергії будинку та зменшити енерговитрати».

Забудовником у Києві є комунальне підприємство Житомирської міськради «Житомирбудзамовник».

Нагадаємо, вартість цього житла в Києві, зведеного з використанням унікальних енергозберігаючих технологій, у півтора рази менше, ніж у випадку з квартирам в Ірпіні, збудованими фірмою жінки керівника університету.