«Укрхімтрансаміак» під керівництвом «регіонала» застрахувався у Ахметова і взяв кредит у росіян
08.01.2011   //  

Держпідприємство «Укрхімтрансаміак» 8 грудня за результатами тендеру обрало страхову компанію АСКА, яка належить групі СКМ Ріната Ахметова, постачальником послуг з добровільного страхування майна на суму 7,95 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

22 грудня укладена угода на послуги з надання невідновлювальної кредитної лінії у розмірі $35 млн з голландським Amsterdam Trade Bank N.V. Це дочірній банк російського Альфа-банку, який належить співвласнику нафтової компанії ТНК-ВР Михайлу Фрідману.

Разом з тим, «Укрхімтрансаміак» уклав угоду на ремонт магістрального аміакопроводу підроблювальної дільниці на території Придніпровського управління вартістю 17,41 млн грн. з донецьким ТОВ «Трубремонт». За даними НГ, співзасновниками компанії є екс-голова Держвуглепрому Віктор Хамуляк та Ігор Свенський, відомий як керівник шахти «Родинська» у складі ВО «Красноармійськвугілля».

З ТОВ «Твін Стар Авіа Сервіс» укладено угоду на суму 25,56 млн грн. на використання літальних апаратів для нагляду за технічним станом української ділянки магістрального аміакопроводу. Ця компанія вже вигравала аналогічний тендер «Укрхімтрансаміаку» у грудні 2008 році. Тоді вартість послуг склала 10,50 млн грн.

ДП «Укрхімтрансаміак» управляє української ділянкою магістрального аміакопроводу від російського Тольятті до Одеси. В Україні до труби має доступ концерн «Стірол» народного депутата від Партії регіонів Миколи Янковського.

На початку цього року держкомпанію очолив Віктор Бондик, депутат від Партії регіонів в Донецькій облраді.

На думку віце-президента Асоціації підприємств хімічної галузі Дмитра Лєпєша, призначення було пов’язано з бажанням нового уряду контролювати аміакопровод. «Хто сидить на трубі, той і хазяїн. Отримавши доступ до аміакопроводу, визначена фінансово-промислова група отримує бонус у вигляді можливості обслуговуватись поза чергою», – відмітив експерт.