- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Фастівський «Факел» вперше отримав 200 мільйонів безпосередньо від «Укртрансгазу»

Фастівський виробник обладнання для газової промисловості ВАТ «Факел» вперше за останні роки став переможцем крупних державних тендерів.

ДК «Укртрансгаз» 22 та 28 грудня уклала угоди з ВАТ «Факел» на заміну систем одоризації та впровадження АГРС на загальну суму 188 млн грн.

Ще 21 млн грн. «Факел» отримав від «Укртрансгазу» за результатами тендеру 27 вересня 2010 року за постачання підігрівачів газу.

У попередні роки «Факел» майже не отримував державні підряди. Найбільшим був контракт у серпні 2009 року на постачання регенераторів для «Укртрансгазу».

Разом з тим, «Укртрансгаз» раніше купував продукцію «Факелу» через посередників.

Наприклад, у 2003 році «Укртрансгаз» оголосив [1] про закупівлю трьох комплектів базових вузлів газотурбінних установок ГТ-750-6 ТІ 1077.00.00.00-01 виробництва ВАТ «Факел».

Підприємство офіційно повідомило про неможливість поставити установки негайно, а лише наступного року і за умови стовідсоткової передоплати. В свою чергу ПП «Сепроматик» зголосилося поставити турбіни протягом двох із половиною місяців.

За даними експертизи Київської торгово-промислової палати, на внутрішньому ринку такий агрегат коштував 7,55 млн. грн. Компанія «Укрнафтогазкомплект», яка відповідає за закупівлі матеріально-технічних ресурсів «Нафтогазу України», придбала у «Сепроматика» три агрегати за 22,5 млн. грн. і поставила їх «Укртрансгазу» за 22,61 млн. грн. (з урахуванням транспортних витрат) у першій половині 2004 року.

Як з’ясувалося під час урядової перевірки, ВАТ «Факел» поставило ці агрегати ТОВ «Гермес» (дві штуки) і ТОВ «ЕОС» (одну штуку) за 1,56 млн. грн. кожний. Таким чином, посередники заробили на цій операції 17,92 млн. грн. різниці між заводською ціною і ціною поставки.

Конкретні бенефіціари ВАТ «Факел» невідомі. За даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, понад 90% акцій належать номінальним утримувачам акцій – ПАТ «Всеукраїнський депозитарiй цiнних паперiв» та ТОВ «Українська депозитарна компанія».